Nio åtalade i arvsfondshärvan

På onsdagen åtalades nio personer vid Stockholms tingsrätt som ska ha varit delaktiga i mångmiljonsvindeln av Allmänna arvsfonden. Tillgångar värda 56 miljoner kronor lyckades de sammanlagt komma över från tre dödsbon när obetänksamt skryt på krogen så småningom nådde polisen.

Uppsala2008-10-02 13:46
Spindeln i nätet tros vara den 35-årige jurist och före detta Uppsalabo som försvann utomlands förra hösten och trots internationell efterlysning hittills lyckats hålla sig undan polisen. Han kan därför ännu inte åtalas. Han arbetade fram till förra sommaren som jurist på Kammarkollegiet och handlade just dödsbon där pengarna skulle tillfalla Allmänna arvsfonden.
- Vi bedömer att han har haft en central roll. Att man hade en person som jobbade på Kammarkollegiet var en förutsättning för att lyckas med det här, säger åklagaren och förundersökningsledaren Per Lindqvist.

En framträdande roll verkar också en 35-årig Uppsalabo, som vi kan kalla för it-specialisten, ha spelat. Han står åtalad för inblandning i tre av de fyra testamentsförfalskningarna.
Även juristens gode vän, en 39-åring som ursprungligen kommer från Uppsala, förekommer i flera utredningar. Han har arbetat som konsult på bland annat läkemedelsföretag. Juristen såg till att han förordnades godmansuppdrag på Kammarkollegiet 2006.
Mångmiljonhärvan uppdagades efter ett anonymt tips via e-post som kom till Kammarkollegiet och polisen sista augusti förra året. Det hade skrutits på krogen om att man förfalskat testamenten och därigenom kommit över mycket pengar från Allmänna arvsfonden.

Utredningen visade att det fanns sanning i skvallret och telefonavlyssning av bland andra it-specialisten stärkte bevisningen mot de misstänkta.
- Resultatet blev bra, efter ett tag hade de berättat hela brottsplanen, berättar Per Lindqvist.
Planen som diskuterades var att med ett falskt testamente få Kammarkollegiet att betala ut ett arv på sex miljoner kronor till en 51-årig medbrottsling. Två män, som vi kan kalla företagaren och norrlänningen, bevittnade testamentet medan it-specialisten haft en aktiv roll i att upprätta testamentet och hitta personer villiga att delta i bedrägeriet.
Den här gången ingrep polisen, men tre gånger tidigare lyckades man få ut arv.

Den första testamentsbluffen fullbordades i december 2006 då it-specialisten ärvde 2,3 miljoner kronor, god man var juristens vän konsulten och handläggaren på Kammarkollegiet - juristen.
Kvarlåtenskapen från en Uppsalakvinna som avled i november 2006 tillföll Allmänna arvsfonden eftersom hon inte hade några arvingar. En tid därefter dök ett testamente upp där hennes inneboende sedan ett antal år, en nu 48-årig man som länge arbetat som ordningsvakt i Uppsala, ärvde hennes tillgångar på 45 miljoner kronor. De bestod bland annat av en villa i Kåbo och ett hyreshus i Göteborg.
Polisutredningen visar att testamentet var en förfalskning som undertecknats av en 71-åring från Stockholm och it-specialisten.
En 37-åring som bor i Stockholms innerstad har erkänt att han i augusti 2007 tog emot åtta miljoner kronor via ett förfalskat testamente som sades tillhört en avliden kvinna från Stockholm, men som juristen tros ligga bakom.

Samtliga inblandade - förutom juristen som man inte får tag på - häktades i december 2007.
Ordningsvakten från Uppsala, liksom 71-åringen, 51-åringen och den 37-årige stockholmaren har erkänt brott och uppträtt djupt ångerfullt i förhör.
Konsulten och it-specialisten har blankt nekat till brott och de är också de som suttit häktade längst för att inte äventyra utredningen, från december till april respektive maj. Ordningsvaktens fru nekar till inblandning i grovt bedrägeri och företagaren och norrlänningen har även de förnekat brott.
Nu riskerar de långa fängelsestraff, grovt bedrägeri har ett maxstraff på sex års fängelse.
Ordningsvakten gjorde en uppgörelse med Kammarkollegiet i somras där han återlämnade fas­tigheterna värda 42 miljoner och en del av kontanterna han ärvde mot att han fick tillbaka en del personliga tillhörigheter.

En stor del av de resterande tillgångarna på 14 miljoner har säkrats av Kronofogden genom så kallad kvarstad i väntan på dom. I Stockholm har bostadsrätter, kontanter och fonder till ett värde av dryga sex miljoner säkrats och i Uppsala har värden på omkring fem miljoner säkrats.
Frågan är vart resten av pengarna tagit vägen. I september 2007 öppnade juristen och konsulten konton i Schweiz. När polisen kontrollerade kontot var det tomt så de pengarna är försvunna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om