Vagnen brann – Nikoletta fortsätter att sälja falafel

I maj förstördes Nikoletta Kinczels falafelvagn i en brand. Två dagar senare var hon tillbaka på St. Eriks torg. "Jag vill köpa min vagn, det måste jag jobba ännu hårdare för", säger Nikoletta.

Det viktigaste för falafelförsäljaren Nikoletta Kinczel är att kunderna ska tycka om hennes mat. Hemma bjuder hon helst sina gäster på italienskt.

Det viktigaste för falafelförsäljaren Nikoletta Kinczel är att kunderna ska tycka om hennes mat. Hemma bjuder hon helst sina gäster på italienskt.

Foto: Jessica Eliasson

Uppsala2022-09-27 11:00

Det är lunchtid i Uppsala. Från Nikoletta Kinczels falafelvagn på St. Eriks torg hörs folie som prasslar när falafel rullas in. Nikoletta skämtar med de väntande besökarna. UNT får också vänta, kunderna kommer i första hand. När alla fått sin mat kliver hon ur sin vagn och tänder en cigarett.

Nikoletta är 49 år gammal och kommer från Ungern. Sedan 10 år tillbaka bor hon med sin familj i Gränby. Hon driver Faraos falafel, en av flera matvagnar som står nedanför Domkyrkan. Vagnarna där har kommit att bli ett givet inslag i stadsbilden.

Hur kommer det sig att du lagar just falafel?

– Min man är från Egypten, så det är min svärmor som har lärt mig hur man gör falafel. Jag är alltid nyfiken på hur man lagar mat på orginalsättet, säger Nikoletta.

Vardagen fick ett omskakande avbrott en natt i maj, när Nikolettas vagn förstördes i en brand. Hon tror att branden var anlagd, och händelsen gjorde henne arg och ängslig. Förundersökningen är nedlagd och polisen meddelar att "vidtagna åtgärder har inte lett till att någon kan misstänkas för brottet".

Avbrottet blev dock kortvarigt. Två dagar efter branden var Nikoletta tillbaka på torget.

Hur känns det efter branden?

– Jag är rädd såklart, men inget ska få hindra mig från att sälja min falafel, säger Nikoletta.

Nikoletta saknade försäkring på vagnen eftersom hon inte hade råd med det. Nu hyr hon en vagn, men det är dyrt.

– Jag vill köpa min vagn, det måste jag jobba ännu hårdare för, säger hon.

Nikoletta har bott i fem länder: Ungern, Italien, Egypten, Cypern och Sverige. Samtidigt har hon lärt sig om fem olika matkulturer. Matintresset startade i Italien där Nikolettas föredetta svärmor visade henne det italienska köket.

– Det här är min hobby, jag älskar det. I trettio år har jag levt i köket. Jag älskar mat. Italienarna brukar säga "lita aldrig på en smal kock", och det passar in på mig, skrattar hon.

En vanlig arbetsdag för Nikoletta är 12 timmar, och på fredagar och lördagar har hon öppet förbi midnatt. Söndag är hennes enda lediga dag, då har vagnarna inte tillstånd att stå där.

Hur orkar du jobba så mycket?

– Såklart känner man sig trött i kroppen men jag är lycklig. Jag kan vara här 24 timmar om dygnet. Min make säger att han kan ställa hit en säng så jag kan sova här, säger Nikoletta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!