Niklas liv slogs i spillror

Niklas åt tidningspapper, hade 40 graders feber, kraftig huvudvärk och hallucinationer. Bihåleinflammation, konstaterade läkaren. Men Niklas, nu 36 år hade en allvarlig hjärninflammation, herpes encefalit. Han är märkt för livet.

Niklas Jansson tillsammans med mamma Elisabeth.

Niklas Jansson tillsammans med mamma Elisabeth.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2008-01-02 00:01
Med kraftig huvudvärk och hög feber sökte Niklas Jansson akut hjälp på Södertälje sjukhus. Han ordinerades penicillin mot bihåleinflammation.
Hemma i Enköping vände han sig några dagar senare till akuten. Niklas uppträdde förvirrat, hade inget lokalsinne och åt tidningspapper.
Läkaren ställde samma diagnos: bihåleinflammation.
Dagen efter fördes han i ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där konstaterades att han drabbats av en allvarlig form av hjärninflammation som gett bestående hjärnskador.
- Hej, Hej, säger Niklas när vi träffar honom på föräldragården utanför Enköping.

Han är rask i stegen, vänlig och skrattar gott. Ibland kör han ut tungan, han har svårt att sitta still, glömmer lätt och ber mig läsa i hans dagbok.
- Förstår du? Kan du läsa, undrar han.
Niklas är en av många patienter som farit illa i den svenska sjukvården, som fått fel diagnos och därmed ett liv i spillror.
Läkaren vid Enköpings lasarett fick en varning av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.
Med hjälp av assistenter 24 timmar om dygnet från det privata assistansbolaget Frösunda kan Niklas Jansson bo kvar hemma.
- Vi vet att Niklas aldrig kommer att bli som förut igen. Han är skadad för livet, säger pappan Åke Jansson.
Han driver ett företag utanför Enköping. Några dagar i veckan är Niklas hemma på föräldragården och får arbetsträning i företaget. Tillsammans med assistenterna försöker föräldrarna skapa ett så meningsfullt liv som möjligt för Niklas. Då mår han bäst.

Niklas måste "coachas" dygnet runt, han kan aldrig lämnas ensam. Närminnet är mycket dåligt, därför måste Åke eller någon annan stå vid sidan om och tala om för Niklas vad han ska göra.
Niklas har en dagbok, eller minnesbok, där han skriver ned allt han gör. Niklas skriver bland annat att han spelar fotboll i ESK Puls, ett fotbollslag för funktionshindrade, rider och tar långa söndagspromenader.
Sakta med säkert och med ofantlig möda försöker familjen hjälpa Niklas att återfå så många funktioner som möjligt.
- Niklas blir aldrig frisk. Han kommer att vara som en grönsak, växer, men blir aldrig bättre. Det är lika bra att ni lämnar honom på ett hem, glömmer och gå vidare. Det var ett uttalande från en läkare som jag aldrig glömmer, säger Åke Jansson.

Innan Niklas blev sjuk jobbade han som konsult. Han var teknisk projektledare för ombyggnaden av X2000 och serviceansvarig för Reginatågen i Mellansverige.
Föräldrarna Åke och Elisabet Jansson har jobbat hårt för att Niklas ska få en bra vård. Men det har varit många svåra motgångar i vården.
- Niklas har fått en bra vård på neurointensiven och infektionsavdelningen på Akademiska. I övrigt har det varit dåligt. Vi har behandlats illa, förmodligen därför att vi har ställt krav, säger Elisabeth Jansson.

Hon berättar hur Niklas bollats runt mellan olika avdelningar, och hur han till sist hamnade på psyk där han ordinerades kraftiga mediciner som gjorde honom allt sämre.
Via Rättspsyk i Sundsvall remitterades han vidare till en specialistklinik i Bollnäs som tog fram ett vårdprogram för Niklas.
Efter en tid kom Niklas hem till Enköping. Han har sju personliga assistenter. Senare kom även landstinget in i bilden i form av stöd till Niklas och familjen.
- Nu fungerar det väldigt bra, men man undrar hur det skulle ha sett ut om vi inte hade kämpat så mycket för vår son, säger Elisabeth Jansson.

Fotnot: Niklas Jansson har fått ersättning från patientförsäkringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om