Niklas är i mål efter elva år

FAMILJ. Arbetet med avhandlingen i austronesiska språk skulle ta fem år, det blev elva. Förutom att Niklas Jonsson började jobba heltid och pendla mellan Märsta och Södertälje fick familjen tillökning.

Uppsala2014-02-18 16:57

Han har alltid varit intresserad av främmande kulturer, språk, och älskat att resa. När han var yngre gjorde han flera resor till Stilla Havet och Sydostasien och tog ströjobb för att ha råd.
– Jag har alltid varit nyfiken på det som är annorlunda. Det är nog en förutsättning för att vilja bli forskare, säger Niklas Jonsson.

Austronesiska språk talas i Sydostasien och Stillahavsregionen och består av cirka 1 200 olika språk. Av dessa talar han tre: tahitiska, tuatomuanska och samoanska.

Hustrun Aiga kommer från Samoa. De träffades 1993 när Niklas Jonsson besökte ögruppen.
– Aiga och jag hade ett gott öga till varandra och jag blev kvar längre än jag hade tänkt.

Avhandlingen handlar om sammansatta satser i de austronesiska språken. Han ger en liten snabblektion i austronesisk grammatik, men hejdar sig.
– Nu blir det kanske lite för tekniskt.

Paret gifte sig i Björklinge 1997 och har två barn, Nancy och Noel.

År 2000 fick Niklas Jonsson en femårig tjänst som doktorand på lingvistiska institutionen vid Stockholms universitet. Men tjänsten löpte ut innan avhandlingen var klar och han stod utan försörjning.

2006 blev han anställd som forskarassistent på institutionen, där han satt kvar och skrev på avhandlingen efter arbetstid. Det blev långa dagar.
– Jag bytte i princip bara dokument i datorn och hade två matlådor med mig.

2007 fick han jobb på Scania i Södertälje som terminolog, en språkvetare som ser till att rätt facktermer används på olika språk i olika handböcker och trycksaker. Efter arbetstid åkte han till universitetet och skrev.
– Jag kom hem jättesent och orkade skriva högst två timmar varje dag. Efter tre år bestämde jag mig för att flytta materialet hem.

Den 11 maj går han i mål– efter elva år.
– Jag hade kunnat skriva mycket mer. Men jag insåg att jag var tvungen att sätta punkt.
Niklas Jonsson ska ha en disputationsfest för släkt och vänner och hela institutionen.
– Förr i världen hölls festen till ära för opponenten, den professor som kritiskt granskade avhandlingen. Numera är det respondenten som själv firar sin disputation. Det är väl inte mer än rätt, efter allt jobb som man har lagt ner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om