Nigeria på jakt efter företag i Uppland
En delegation från Nigeria med 29 politiker från delstaten Kano var i dagarna på plats för att knyta kontakter med uppländska företag. I spetsen finns Ade Raheem. Han vill visa att det finns stora möjligheter för svenskt näringsliv i Afrika.
Ade Raheem förklarar för Rune Gustafsson, som driver Busscentrum i Gamla Uppsala, att delstaten Kano behöver 40 nya sopbilar eftersom 70 procent av de som finns är skadade.
Foto: Staffan Claesson
Bioteknolog Ade Raheem bor sedan många år tillbaka i Uppsala men har sin familj i Nigeria. Han vill uppmuntra företag att sälja teknologi till det västafrikanska landet och hoppas att svenskt näringsliv ska våga etablera sig där igen, när det inte längre är en militärdiktatur.
— Det finns en feghet som baserar sig på okunnighet. Om man fortsätter att koppla samman Afrika med krig och aids kommer vi ingenstans, säger Ade Raheem.
Söker uppfinnare
Ade Raheems förhoppning är att hitta svenska företag inom områden som it, transport, förnyelsebar energi och vattenförsörjning. Hellre små företag än stora. Han söker uppfinnare, personer som är beredda att sälja mer än bara sina produkter. För det som framför allt behövs i Nigeria är utbildning betonar han.
— Utbildning måste följa med på köpet. Det går inte att bara skicka ner bussar som blir skrothögar efter en tid.
Samtidigt efterfrågar han en större lyhördhet.
— Anledningen till att svenska företag misslyckas i Afrika är att den lokala befolkningen måste få göra fältarbetet. Det går inte att driva ett företag 100 procent svenskt.
Från diktatur till demokrati
Enligt Ade Raheem har den politiska situationen i hans hemland stabiliserats och landet har gått från att vara militärdiktatur till att bli demokrati. Korruptionen är dock fortfarande utbredd och det finns skojare som Ade Raheem varnar för.
— Jag uppskattar att det är mellan 50 och 100 personer som systematiskt försöker lura utländska företagare. De förstör för landet.
Ade Raheem har knutit en kontakt i Uppsala. Rune Gustafsson driver Busscentrum, ett företag som säljer nya och begagnade bussar. På måndagskvällen träffade han de 29 delegaterna från Kano vid ett seminarium i Stockholm. Delegationen består av delstatens talesman, parlamentsledamöter och styrande politiker i Kano.
Några svenska forskare och företag var på plats för att föreläsa och lyssna till nigerianernas idéer.
— De kom hit klädda för 38 plusgrader så jag fick börja med att leverera lite varma kläder åt dem, säger Rune Gustafsson.
Han vet ännu inte vart affären bär hän men är beredd att satsa på ett land som han tror har potential.
FAKTA/Nigeria
Nigeria är Afrikas folkrikaste land med omkring 120 miljoner invånare. Engelska är officiellt språk. Landet är världens sjätte största oljeproducent, men rikedomarna når inte de fattiga i landet.
Militärkupperna har avlöst varandra i det västafrikanska landet. I mitten av 1990-talet gjorde Sani Abachas militärdiktatur att landet isolerades internationellt. Sedan militären 1999 lämnade ifrån sig makten har den demokratiska utvecklingen lovordats.
Svenska investerare lämnade landet under oroligheterna på 90-talet och har inte kommit tillbaka.
I november besökte biträdande finansminister Gunnar Lund Nigeria på ett av de största näringslivsbesöken någonsin i Afrika.
Kano är en av 36 delstater och ligger i norra Nigeria. I Kano som är ett gammalt handelscentrum bor det omkring 12 miljoner invånare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!