Niclas bor i en buss

17-årige Niclas Jemth Liljeberg från Orsa bor i en buss på Fyrishovs camping. I fem månader har han stått i kö till ett rum på elevhem, men där är det fullt. Just nu står 300 gymnasieelever i kön och inga rum är lediga.

Niclas Jemth Liljeberg har inte hittat någon bostad i Uppsala. Nu har han bott i en buss på Fyrishovs camping i en och en halv månad.

Niclas Jemth Liljeberg har inte hittat någon bostad i Uppsala. Nu har han bott i en buss på Fyrishovs camping i en och en halv månad.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2002-09-25 00:01
Niclas Jemth Liljeberg började för sex veckor sedan i ettan på GUC. Nu står han på elevhemmet Plantans blå lista, för personer som är i akut behov av bostad. Tillsammans med sin bror och hans flickvän, som också går i gymnasiet, bor han i en buss som står uppställd på Fyrishovs camping. Bussen är ombyggd inuti och har husbilsstandard.
— Snart kommer det att bli kallt och då går det knappt att bo här. Jag vill verkligen, verkligen ha ett rum eller en lägenhet, säger Niclas Jemth Liljeberg.
Att ha bussen på campingen kostar 2 500 kronor i månaden. Niclas Jemth Liljeberg skulle inte alls ha något emot en högre månadskostnad — bara han fick en riktig bostad.

Ungefär ett års kö
— Jag kan tänka mig att bo både på elevhem och i vanlig lägenhet eller inneboende. Jag har framför allt sökt elevhemsrum, men min bror har sökt vanlig lägenhet också och inte fått någon, säger han.
Niclas Jemth Liljeberg är inte ensam om att vara gymnasieelev utan bostad i Uppsala. I Uppsala kommun går 1 200 gymnasieelever som kommer från andra kommuner. De flesta av dem kommer från näraliggande orter: Östhammar, Heby, Tierp och så vidare, och pendlar hemifrån. Men flera av de 300 personer som står i Plantans kö kommer från kommuner som ligger långt bort. Och hur många som blivit tvungna att tacka nej till att börja gymnasiet i Uppsala på grund av bostadsbristen vet ingen. Kön till Plantan är i nuläget ungefär ett år och varje höst förmedlas vanligtvis bara ett 70-tal rum.

"Kommunen har ingen skyldighet"
Kommunen är inte skyldig att hjälpa gymnasieungdomar att skaffa bostad, berättar Björn Bylund som är handläggare på skolförvaltningen på Uppsala kommun.
— Men vi vill ju hjälpa dem ändå. Det är ju därför vi har ett avtal med Plantan som säger att de ska driva elevhem åt oss.
Kan ni inte försöka ordna fler rum på elevhem?
— Jo, vi vill gärna bygga ut elevhemmet Gudmund som ligger vid Fyrisskolan. Förhoppningsvis blir det 10—15 rum till där. Dessutom söker vi nya lokaler.
Björn Bylund påpekar att trycket på elevhemsrummen är störst nu under början av hösten.
— Framåt våren är det färre sökande. Framför allt de lite äldre eleverna vill nämligen hellre bo i vanliga lägenheter. Problemet är alltså inte bara att det finns för få elevhemsrum. Det finns helt enkelt för få bostäder i Uppsala jämfört med hur många som vill bo här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om