Nervöst när Vilks kom till Uppsala
Ett stort säkerhetspådrag omgärdade torsdagskvällens debatt med konstnären Lars Vilks i universitetshuset i Uppsala. Besökarna kontrollerades med metalldetektorer vilket fick till följd att debatten försenades en timme.
Samtliga besökare visiterades med metalldetektor. En man med två knivar ertappades, men det bedömdes att han inte tänkt göra bruk av dem.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
I säkerhetskontrollen ertappades en man med två knivar. Han fördes till polishuset för förhör, men släpptes senare. Polisen fann ingenting som tydde på att mannen hade tänkt att göra bruk av knivarna.
Debatten handlade om konsten och yttrandefriheten. Kerstin Gustafsson-Figueroa, författare och journalist ansåg att yttrandefriheten är en samhällelig överenskommelse.
- Du, Lars Vilks vill flytta gränsen, ungefär som i Danmark. Där kan man säga vad som helst om muslimer.
Helena Benaouda, ordförande för Sveriges muslimska råd betonade att muslimer är ivriga förespråkare för yttrandefrihet, men den ska inte användas till att såra människors identitet.
- Yttrandefrihet är den svages rätt, inte den starkes rätt att trycka ned någon. Konstnärens roll har alltid varit att granska makten, att vara på den svages sida, sa hon och riktade en känga till Lars Vilks.
Lars Vilks ville testa konstens gränser "eftersom det har sagts att konsten inte har någon gräns". I och med att hans rondellhund censurerades tog projektet en annan väg, långt utanför konstvärlden.
- Det fanns inget ont uppsåt med mina satiriska teckningar. Jag har också tecknat judesvin och kristna som elefanter. Man måste kunna ifrågasätta religioner. Om man vill kan man också se det som ett jämställdhetsprojekt.
Begreppet svag och stark vände han ut och in på.
- Genom att definiera en grupp som svag gör man gruppen en otjänst.
Lars Vilks såg kvällens debatt som en fortsättning på hans konstprojekt. Han såg publiken som en del av den, som en skulptur. Något som fick kvällens moderator, Stefan Jonsson, att utbrista:
- Jag har inte kommit hit för att vara en del av ditt projekt. Det hart inte publiken heller.
Varvid Vilks kontrade:
- Man kan inte avsäga sig att vara en del av en skulptur. Det finns ramar om allting.
Helena Benaouda passade på att visa en bild av amerikansk soldat i Irak som släpade en fånge med ett hundkoppel. En bild som upprört muslimer i såväl Sverige som utomlands.
- Lars Vilks borde veta att hunden är ett orent djur, sa hon.
Nerikes Allehanda var en av tidningarna som publicerade Vilks karikatyr. Chefredaktör Ulf Johansson ångrar inte publiceringen trots att han utsatts för mordhot.
- Hotet har tvärtemot stärkt min uppfattning att det var riktigt att publicera teckningen. Däremot har jag tagit till mig av mina läsares reaktioner och den debatt vi har haft i Örebro. Men yttrandefriheten är alltid värd att försvara, framhöll Ulf Johansson.
Helena Benaouda ansåg att muslimerna trots allt gått stärkta ur den kris som följt i teckningarnas spår. Debatter och seminarier arrangeras, dialogen är rätt väg för att förstå varandra.
- När det här är över får vi utvärdera våra egna tankar. Jag tror vi alla har något att lära oss.
Lars Vilks hävdar att en debatt aldrig är skadlig, tvärtom, den för saken framåt.
- Det finns väl en orsak till att det har blivit så mycket debatt. Jag tror det har funnits ett uppdämt behov att diskutera sådana här frågor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!