Den slutsatsen drar forskare vid Uppsala universitet tillsammans med kolleger vid det federala universitetet i Rio Grande du Norto i Bransilien i en studie som publiceras i vetenskapstidskriften Nature Communications.
Det är väl känt att hippocampus spelar en viktig roll för minne och inlärning, men det är först under senare år som forskare börjat uppmärksamma dess betydelse också för att reglera känslor.
Med en speciell teknik för att med ljus aktivera nervceller visar forskarna i den nya studien i försök på möss att så kallade OLM-celler i hippocampus skapar en speciell hjärnrytm när djur känner sig trygga i en hotande miljö, men gör dem ängsliga om cellerna inaktiveras så att denna hjärnrytm dämpas.
– Det är fascinerande hur olika regioner i samma hjärnstruktur kontrollerar olika beteenden och hur de interagerar med varandra, säger Sanja Mikulovic vid Institutionen för neurovetenskap, som är en av forskarna bakom upptäckten.
Forskarna hoppas att deras upptäckt i förlängningen ska leda till utvecklingen av nya ångestdämpande läkemedel för att specifikt påverka och styra dessa OLM-celler i hippocampus.
Enligt forskarna ger möjligheterna att kontrollera ångest genom att påverka en specifik grupp av nervceller i en avgränsad hjärnregion, hippocampus, förutsättningar för ett genombrott i behandlingen av såväl ångest som depression. Dagens läkemedel verkar inte bara just där de behövs, utan ger också biverkningar som apati genom att påverka andra delar av hjärnan.
Fotnot: Hela den vetenskapliga rapporten i Nature Communications kan läsas här.