UNT har tidigare rapporterat att en anställd inom socialtjänsten gjort en anmälan till Socialstyrelsen mot expedition 4, en enhet inom Uppsalas socialtjänst. I anmälan anklagades expedition 4 för regelbrott och för respektlöst bemötande av klienter.
Nu kommer ytterligare kritik mot samma enhet.
En 60-årig Uppsalabo vi kan kalla Erik sökte i höstas läkarhjälp för bland annat hjärtbesvär. Eriks kontaktperson Gunnar Persson berättar vad som hände:
– Läkaren sa att Erik måste få medicin men han var helt utan pengar. Vi vände oss till expedition 4 och hänvisade till att det rådde en nödsituation. Det rörde sig om några hundra kronor. Men expedition 4 sa nej. Det slutade med att jag betalade ur egen ficka, sedan togs kostnaden av en annan enhet inom socialtjänsten.
Expedition 4 vägrade pengar till medicin med motiveringen att Erik redan fått aktivitetsstöd men Erik invände att pengarna var slut när han betalat hyran. Förvaltningsrätten konstaterade att Erik hade 10 kronor på sitt konto och domstolen tvingade expedition 4 att betala hans mediciner.
I januari i år fick Erik enligt egen uppgift en hjärtinfarkt och hamnade på Akademiska sjukhuset.
– Jag hade inte en krona och bad återigen om pengar till medicin. Men expedition 4 sa nej. Tack och lov gick apoteket med på en avbetalningsplan.
Två juridikstudenter som arbetar ideellt för Uppsala stadsmission har nyligen hjälpt Erik att upprätta en anmälan som skickats till Socialstyrelsen. I anmälan ifrågasätts om socialtjänsten följt gällande regler.
Erik sitter med högar av papper framför sig. Det är domar, läkarintyg och journalanteckningar. Han har en lågmäld framtoning men berättar att han vid möten på expedition 4 ibland blivit så arg att vakterna fått gripa in.
Erik är på väg att återkomma till arbetsmarknaden efter långdragna missbruksproblem. Han tycker att socialtjänstens roll borde vara stöttande men anser sig motarbetad.
Men bilden är inte svartvit. Erik äger en bostadsrätt i Uppsala som är värderad till 1,2 miljoner kronor. Expedition 4 kräver att han säljer den innan han ges rätt till bidrag. Men Erik visar papper på att han har skulder på över 1,2 miljoner kronor och menar att enda resultatet av en försäljning är att han skulle bli bostadslös.
Enligt Socialstyrelsens regler ska en bostadsförsäljning kunna framtvingas endast om den resulterar i ett överskott och Erik hävdar att det på grund av skulderna inte skulle bli något överskott om han sålde lägenheten.
Turerna kring lägenheten har pågått i åratal. 2009 fastställde länsrätten att det var fel av expedition 4 att neka Erik fullt socialbidrag med hänvisning till att lägenheten måste säljas. Först borde man ha utrett vart han skulle ta vägen.
Följande månad nekades Erik återigen socialbidrag av expedition 4, trots att omständigheterna var desamma som tidigare och trots att man förlorat i länsrätten. Det blev ett nytt överklagande och även denna gång fick Erik gehör i länsrätten.
– Vid tredje avslaget på samma grunder sa länsrättsdomaren att jag borde göra en anmälan till länsstyrelsen, säger Erik.
I sin utredning betecknade länsstyrelsen det som orimligt att någon ska behöva överklaga identiska beslut från socialtjänsten månad efter månad. Det gäller i synnerhet om socialtjänsten är medveten om att beslutet kommer att ändras i domstol, skrev länsstyrelsen.
Men socialtjänsten har även haft framgång mot Erik i domstol. 2011 beslöt förvaltningsrätten att expedition 4 har rätt att kräva att han säljer sin lägenhet. Erik har överklagat med hänvisning till Socialstyrelsens regler och konflikten fortsätter.
De senaste månaderna har Erik i vissa fall fått rätt i domstol när han nekats pengar till hyra och mat.