Nekad jobb för sjalens skull

Löftet om provjobb blev ett nej när Safad Alhajeh dök upp i slöja. Nu stämmer hon butiksägaren för diskriminering.

Safad Alhajeh får inget jobb på grund av att bär slöja.

Safad Alhajeh får inget jobb på grund av att bär slöja.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2013-10-25 06:56

 ”Vi lever i Sverige, vi har religionsfrihet”, säger hon.

20-åriga Safad Alhajeh sökte jobb på en godisbutik i Uppsala. När en chans till jobb dök upp i september bestämde hon och butiksägaren att hon skulle provjobba.

Men när Safad anlände för sin provanställning förändrades tonen.
– Ägaren sade ”du hade inte på dig sjal förut, jag kommer att tappa kunder på grund av dig”. Jag sade att det var personligheten det handlar om, inte vad jag har på mig, men hon svarade ”om folk ser en tjej med sjal kommer de inte att komma in”, berättar Safad.

Butiksägaren frågade om Safad inte kunde tänka sig att ta av sjalen. När hon nekade drogs provanställningen tillbaka, säger hon.
– Jag kände mig chockad och ledsen. Jag vet att jag hade gjort ett bra jobb. Jag är född i Sverige och pratar flytande svenska.  

Ju mer hon pratade om upplevelsen med sina kompisar, ju mer upprörd blev hon. När hon via kompisar kom i kontakt med en advokat bestämdes det att man skulle lämna in en stämningsansökan mot butiken.

Butiksägaren har inte hört något om stämningen.
– Nej det visste jag inte. Om jag har gjort något brottsligt då får jag definitivt ta konsekvenserna av det. Men det tycker inte jag att jag har gjort.

Hon säger sjalen i sig inte var själva problemet, utan att den som Safad bar var för stor för att fungera med butikens arbetskläder. Hon säger att hon känt sig lite lurad, eftersom Safad inte haft på sig sjalen tidigare.
– Det har inte med religion att göra, för mig var det ett klädesplagg. Men jag som arbetsgivare måste få besluta om vilka klädesplagg som personalen har på sig bakom disken.

Safads advokat Jihad Omeirat säger att han inte tror att butiksägaren har något personligt emot muslimer, men att hennes agerande ändå utgör ett solklart fall av diskriminering.
– Hon har sagt att det inte skulle vara bra för hennes affärer. Jag tror att hon har vidtagit sina åtgärder av rent ekonomiska skäl. Men om hennes kunder är fördomsfulla behöver hon inte legitimera det. Man måste sätta ner foten och visa att detta inte är ok under några omständigheter.

Safad själv hoppas kunna synliggöra de förutfattade meningar som många har om islam som något våldsamt. Hon ser inte många butiksbiträden i slöja.
– Jag hoppas att åtminstone några kan ändra uppfattning. Sjalen representerar det jag lever efter. Den påminner mig om hur jag ska behandla andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!