Nej till vindkraftpark vid Finngrunden - Energibolag i kris
Miljödepartementet säger nej till Bohus Energis ansökan om att bygga en vindkraftpark vid Finngrunden. Underlaget är för bristfälligt. Samtidigt är Bohus Energi i ekonomisk kris. Med skulder på över två miljoner kronor söker en dansk affärsjurist köpare till bolaget.
Ställt in betalningarna
Samtidigt befinner sig Bohus Energi i ekonomisk kris sedan ägarna, danska, Jysk Vindkraft och World Wide Wind, har tvingats ställa in betalningarna.
— Just nu kan vi inte göra något. Vi är två som arbetar i bolaget men vi har inte hört av ägarna sedan i februari. Vi har skulder på 2,6 miljoner kronor så vi kan inte driva våra projekt längre. Vi går som i ett vakuum och är oroliga för våra jobb, säger Björn Hammarstedt som är platschef vid Bohus Energi sedan bolagets ledning byttes ut i våras.
En dansk affärsjurist, Tomas Vestergaard-Laursen vid advokatfirman Dahl, Koch & Boll i Viborg, försöker hitta en ekonomisk lösning för de krisdrabbade bolagen.
— Jag förhandlar med två danska vindkraftföretag som är intresserade av den svenska marknaden. De vill ta över Bohus Energi. Jag hoppas att affären ska bli klar under de närmaste månaderna, säger han.
Hoppas på rekonstruktion
Enligt Tomas Vestergaard-Laursen har World Wide Wind och Jysk Vindkraft pumpat in över tretton miljoner kronor i Bohus Energi under åren. En rad lika kostsamma utlandsprojekt är anledningen till att hela vindkraftskoncernen befinner sig i ekonomisk knipa. Bolagens vindkraftsproduktion går dock så bra så Tomas Vestergaard-Laursen räknar med att de ska kunna gå att rekonstruera utan konkurs.
Under tiden kan personalen vid Bohus Energi bara vänta och hoppas att allt ska ordna sig. I våras blev de utan lön i en och en halv månad. Det löstes dock genom att pengar kunde tas från en vindkraftssatsning i Jämtland som går med vinst.
Tror på Finngrundsprojektet
Björn Hammarstedt tror ändå på bolaget och dess planer, även när det gäller Finngrunden.
— Får vi nya ägare så räknar jag med att kunna ta upp planerna på vindkraft där igen. Jag hoppas vi kan köra i gång redan i höst. Men då måste vi börja om från början med en ny formell ansökan, säger han.
Utbyggnadstakten ska dock dämpas. Jätteprojekt på 535 verk är inte att tänka på.
— En utbyggnad måste ske under lång tid, kanske tio år. Maximalt tror jag man kan bygga 200 verk. Varje kostar runt 30 miljoner kronor. Finngrundets läge är intressant med lite störningar, säger Björn Hammarstedt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!