Nej till storregioner gläder Anders Björck

Landshövding Anders Björck ser alliansens eniga beslut om att säga nej till storregioner som en seger. Redan för två år sedan var han kritisk till indelningen och är nu glad att regeringen har förstått riskerna med Ansvarskommitténs förslag.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2007-07-09 16:32
Anders Björck tycker att förslaget är gammalmodigt och strider mot all modern managementteori. Han menar att man inte får mer genom att göra något större och konstaterar att det redan går bra för Uppsala och att det växer så det knakar. Ett förslag där Uppsala blir uppslukad i en större region är inte vad länet behöver.
- Akademiska sjukhuset kommer inte göra fler operationer bara för att man slår ihop Uppsala och Stockholm. Likaså blir inte UNT en bättre tidning för att den slås ihop med DN, säger Anders Björck, för att förklara problematiken på ett enkelt sätt.

Han är glad att regeringen så snabbt har gett besked i frågan, för sin egen del men även för det svenska folket. Han har träffat många på gatan som liksom han själv varit orolig för vilka konsekvenser indelningen kan få. För honom är länets identitet och gemenskap viktig och något som kan hotas om storregioner bildas.
- Ta bara en sån sak som gruvan i Dannemora. Inte skulle Stockholm med sina 1,8 miljoner innevånare bry sig om vad som händer där.
Något alternativ till storregioner har Anders Björck inte. Han tycker att länen ska få vara kvar på Sverigekartan. Men om något län vill göra en mindre justering är han inte emot det, så länge beslutet har fattats av folket.

- Vi måste börja i rätt ände och se över den svenska sjukvården och ta fram en nationell finansieringsplan. Sen måste vi titta på vilken funktion länsstyrelserna ska ha i framtiden och viken roll landshövdingen ska ha innan vi kan diskutera några större förändringar, säger han.
Förespråkare till storregioner har kritiserat Anders Björck för att trycka ned mindre starka regioner. De är oroliga för att svaga län inte kommer att kunna hävda sig mot större. Men Anders Björck vill återupprätta staten och menar att det är den som ska vårda det gemensamma.

- Det är statens uppgift att ta ansvar och ta hand om svaga län. Har sjukvården svårt att finansiera sin verksamhet är det staten som får gå in med stöd.
Att alliansen enat sig i frågan beror enligt honom på två saker.
- När förslaget lades fram fanns inte alliansen och det är först nu som man analyserat det tillsammans. Sen har regeringen mött på motstånd i frågan, både inom sina egna partier och bland folket, och vågar nog inte ta risken att nästa valrörelse ska handla om ett misslyckande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!