På tisdagen besvarade regionstyrelsen ett förslag från Socialdemokraterna om en särskild strategi för att motverka och upptäcka våld i nära relationer under coronapandemin. Svaret blev att Region Uppsala redan bedöms arbeta aktivt med frågan och att det därför inte finns något behov av en särskild plan. Regionrådet Vivianne Macdisi (S) är en av författarna bakom förslaget och hon är besviken.
–Jag är väldigt besviken och förvånad över regionstyrelsens ordförande Emilie Orrings kommentar om att antalet samtal till NCK och Uppsala kvinnojour snarare minskat och att hon därför inte ser behov av ökade insatser och stärkt samverkan med anledning av corona. Det visar på okunskap, säger Vivianne Macdisi.
Våld i nära relation eskalerar ofta under semester och sammanhängande ledighet. När många är hemma mer än vanligt under pandemin riskerar situationen att förvärras för den som lever med våld i hemmet. Det kan också vara svårare än vanligt att söka stöd, vilket både kvinnojourer och myndigheter varnat för. Mot den bakgrunden lade Socialdemokraterna fram sitt förslag. Men Macdisi poängterar att hon inte kritiserar regionens arbete generellt.
– Det görs mycket bra. Men det jag är besviken över är att de hänvisar till ordinarie arbete. Då har man inte förstått att pandemin inte är en vanlig situation för de våldsutsatta kvinnorna och barnen. Jag vet att Uppsala kommun gör mycket, men de mindre kommunerna har kanske inte samma muskler. Då tycker jag att regionen har en samordnande roll, säger regionrådet Vivianne Macdisi (S).
Regionstyrelsens ordförande Emilie Orring (M) delar inte Vivianne Macdisis bild, utan säger att de arbetar med att stärka stödet för arbetet mot våld i nära relationer. Till exempel kommer frågan lyftas på nästa sammanträde i Uppsala läns- och regionråd. Regionen kommer även hålla en digital hearing med civilsamhället för att få en bild över hur de kan bli bättre på att stötta utsatta.
– Vi har en etablerad struktur för arbetet med de här frågorna. Om vi har brister måste vi anpassa arbetet, men Socialdemokraterna pekar inte på en enda i sitt förslag utan de vill bara ha en till pappersprodukt. Det är inte det som gör skillnaden, säger Emilie Orring.
Stämmer det att du inte ser behov av ökade insatser med anledning av corona?
– Nej, jag vet inte var hon fått det från. Det är fakta att det är färre som ringer polisen och kvinnojouren, men det är ju för att fler är instängda med sina förövare. Jag tycker det är allvarligt om hon sprider en bild av att stöd inte finns att få. Det finns stöd och det är viktigt att alla som är i behov av hjälp känner den tryggheten. Där måste vi i politiken vara tydliga.
Uppsala kvinnojour upplever att de har samma strida ström av kvinnor som söker hjälp hos dem som innan pandemin. Verksamhetschefen Susann Stambolidou Tellebo räknar med att se en ökning när samhället återgår till det normala och kvinnor inte längre är isolerade hemma med sina förövare.
– Jag tänker att vi kommer behöva en strategi efter coronapandemin, säger hon.
Vad skulle kvinnojouren behöva?
– Man skulle behöva satsa på de digitala lösningarna. I dag har vi ställt om till mer digitala kontakter så att kunna köpa in en teknisk bas med till exempel datorer, mikrofoner och kameror vore bra för framtiden.