Nej till godisförbud i Uppsala
Föräldrar och skola måste ta ett större ansvar vad barnen äter. Det menar Livsmedelsverket. Nu förbereder skolministern tuffare tag mot skolor som serverar läsk och godis. Ansvariga politiker i Uppsala säger nej till att införa godis- och läskstopp i kommunens skolor.
— Det är inte barnen som ska bestämma vad de ska äta. Föräldrarna har ett ansvar. Det är de som är ansvariga för att det finns bra mat i kylskåpet. Och det är de vuxna som köper hem läsk, chips och godis, säger Heléne Enghardt Barbieri, nutritionist vid Livsmedelsverket.
Men också i förskolor och skolor bör man tänka mer på vad barnen äter. I många skolor säljs godis, glass, kakor och läsk.
Går till butikerna
På Vaksalaskolan i Uppsala är det nästan slutsålt på godis och läsk i elevrummet på torsdagsförmiddagen. Skolvärdinnan Birgitta Eriksson tycker det är fel att införa godisförbud.
— Hade vi inte haft detta skulle eleverna i alla fall dragit i väg till butikerna i närheten för att handla godis. Vi har det här för att behålla eleverna på skolan. De som handlar här allra mest är killarna i hockeyklassen, säger Birgitta Eriksson.
Efter det förra larmet om godis i skolorna togs en del bort och nu säljs light-läsk, kexchoklad, Twix, Delicatobollar och Sportlunch. Ibland finns frukt och smörgåsar att köpa.
— Det är endast högstadieeleverna som får handla, och skulle det vara någon som skulle köpa åt de mindre barnen på skolan skulle jag få veta det direkt, säger Birgitta Eriksson.
Tror inte på förbud
Skolans biträdande rektor Laila Oskarsson-Ljungman tror inte på godisförbud.
— Det har ju varit så att eleverna har efterfrågat detta med godis och då har man väl varit snäll. Ska vi sluta med försäljningen måste vi få med eleverna och få dem att förstå varför vi inte ska ha godis på skolan. De måste lära sig livet, man
kan inte bara förbjuda, säger Laila Oskarsson-Ljungman.
På vissa grundskolor i Uppsala har man slutat att sälja godis.
Regler kan skärpas
Skolminister Ibrahim Baylan överväger att skärpa reglerna för godis- och läskförsäljning i skolan, och kan tänka sig att lagstifta för att få ett stopp på snaskandet.
Men förbud är ingen bra väg tycker Bengt Sandblad, ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Uppsala.
— Jag tror väldigt lite på förbud från ovan. De här frågorna regleras väldigt väl i läro- och kursplaner. Det som serveras i skolorna är en bråkdel av det barnen äter, säger Bengt Sandblad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!