2013 införde landstinget i Uppsala län vårdlotsar på prov. Tanken var att patienter som fått diagnoserna KOL och hjärtsvikt samt patienter i behov av omfattande vårdinsatser skulle få rådgivning via telefon, under namnet vårdlots, för att få vård på rätt nivå. Nu tar provtiden slut, och under tisdagen beslutade hälso- och sjukvårdsstyrelsen att inte fortsätta med projektet.
– Vi vill ta till vara på de erfarenheter som det har gett, men vi kommer inte bedriva det vidare form av ett projekt, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande.
– Det är viktigt att patienterna får en fortsatt vägledning, men vi kallar det för patientkontakt, säger Macdisi.
Oppositionen ville istället se att vårdlotsarna blev permanenta, men blev nedröstade. Lina Nordquist (FP), andre vice ordförande, hänvisar till en utvärdering som gjorts för projektet som visar en minskning av 3 219 vårddygn (-32 procent) förmångbesökarna, och en minskning av 1 419 vårddygn (- 34 procent) för hjärtsviktspatienterna. Det motsvarar en total besparing på omkring 20 miljoner kronor.
– Om det inte hade varit en metod utan ett läkemedel så hade det sett annorlunda ut. Visar det sig att ett nytt läkemedel är bättre än det gamla så skulle man aldrig fortsätta med det gamla. Jag förstår inte logiken, säger Nordquist.
Vivianne Macdisi kontrar med att det skulle kosta drygt 15 miljoner att driva projektet vidare – vilket de inte är beredda att lägga ut.
– Vi har sagt att det här är en funktion som måste finnas i den ordinarie verksamheten, inte som en separat verksamhet.