Den som får nej av kommunen på sin ansökan om socialbidrag kan överklaga till länsrätten.
Sedan den 1 januari i år har Uppsala kommun fått in 153 domar från länsrätten som gäller socialbidrag. I 94 procent av fallen gick domstolen på kommunens linje.
— Siffran visar att vi ligger på någorlunda rätt nivå i våra bedömningar, säger Lennart Andersson, chef för utbildnings- och arbetsmarknadsinsatser vid Uppsala kommun.
UNT har tagit del av de totalt nio domar där kommunen fått bakslag i länsrätten. Det rör sig om vitt skilda ärenden. Den enda gemensamma linje som går att urskilja är att tre av dem gäller bidrag till tandvård.
En 55-årig Uppsalabo, som vill vara anonym, lyckades få 4 000 kronor till tandläkarräkningen efter beslut i länsrätten.
— Det har betytt allt för mig. Jag lånade även 9 000 kronor av en släkting och har nu fixat tänderna. Tidigare hade jag svårt att äta och det var inte roligt att prata med folk.
Mannen hade fått besked av sin tandläkare att alla tänder i underkäken skulle dras ut på grund av en inflammation.
— Det hade jag inte råd med eftersom jag gick på a-kassa. När jag sökte socialbidrag hade jag ont och var inflammerad i hela munnen men kommunen sa att jag borde ha lagt undan pengar de tre senaste månaderna.
Länsrätten ansåg att han egentligen borde kunnat spara 1 100 kronor per månad och därmed själv betala tandläkaren. Men det vore ett orimligt krav eftersom det skulle ta honom över ett år att spara ihop till behandlingen. Därför fick han 4 000 kronor.
Inte sökt tillräckligt många jobb
I de fall en enskild nekas socialbidrag av kommunen och även får nej av länsrätten handlar det ofta om att personen i fråga inte sökt tillräckligt många jobb eller inte deltagit i jobbinriktade utbildningar.
Ett par exempel:
UNT- FAKTA
I år väntas kommunens kostnader för socialbidrag öka med 6 procent jämfört med i fjol.
Under årets första åtta månader fick cirka 3 300 hushåll socialbidrag i Uppsala.
Av dem som beviljats bidrag är 52 procent under 35 år.