Nej, tack till civilflyg på Ärna!
Protesterna mot planerna på civilt utrikesflyg på Ärna i Uppsala var massiva under torsdagskvällens samråd i Folkets Hus. - Det är rena vansinnet. Hur kan Försvarsmakten vilja samarbeta om detta? undrade en av besökarna, som drog ned applådåska från de cirka 250 personer som närvarade.
Foto: Hans E Ericsson
Mest engagerade frågorna kring bullernivåerna som förväntas uppstå om planerna på civilt utrikesflyg från Ärna blir verklighet om cirka ett år.
- Flygbuller på redan 30 decibel påverkar hälsan för närboende, hävdade en kvinna som bor i närheten av flygplatsen. Vid 55 decibel finns det uppenbara hälsorisker med bland annat sömnstörningar och förhöjt blodtryck, det finns forskning på detta, sade hon.
En lantbrukare som bor alldeles intill startbanan berättade att hans grannar redan blivit utköpta för flera år sedan därför att bullernivån låg på 105 decibel.
- Men jag som är lantbrukare fick ju bo kvar. Det är rena vansinnet. Hur kan Försvarsmakten vilja samarbeta om detta? Finns det ingen vettig människa här som kan stoppa detta? undrade han och fick stora applåder från publiken.
Uppsala Airs vd Mattias Sjölund fick svara på många kritiska frågor under mötet, bland annat vad gällde oklarheter kring antalet flygrörelser på flygplatsen.
Den stora majoriteten av de församlade var oroliga närboende samt personer engagerade i miljöfrågor.
- Vi är här för att vi vill uppmärksamma folk på att detta inte bara handlar om buller och lokala miljöfaror. Vi vill föra upp flygets globala utsläpp, sade Anders Grusell, talesperson för miljöorganisationen Klimax, strax före mötet startade.
Ett tiotal andra personer ur Klimax demonstrerade sitt missnöje med flygplatsplanerna med banderoller och skyltar. "Klimatpucko. Staten och kapitalet sitter i samma plan", står det på den stora banderollen. Ovanför ingången till Folkets hus hängde en polisavspärrningstejp med texten "Klimatbrott pågår".
Flera olika nätverk och organisationer delade ut flygblad och tog in underskrifter på protestlistor utanför möteslokalen, däribland Naturskyddsföreningen samt ett nybildat nätverk vid namn Flyglarm.
Mötet inleddes med en stark misstroendeförklaring från flera av mötesdeltagarna gentemot samrådspanelen och mötesordförande, som vägrade acceptera krav på att mötet skulle protokollföras och justeringspersoner skulle utses för att garantera att de framförda synpunkterna skulle ingå i miljökonsekvensbeskrivningen.
- Ni borde vara mer ödmjuka i stället för att köra över oss. Det här är kanske den viktigaste demokratiska sammankomsten vi varit på i våra liv, sade en av de upprörda mötesdeltagarna, boende i Bärby hage nära Uppsala Flygplats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!