I en flyghangar på Ärnaområdet pågår förberedelserna för ceremonin där flaggan, och därmed befälet för flygstaben, formellt ska lämnas över till den nya stabschefen Niclas Magnusson. På plats finns inbjudna gäster med olika mycket guldfärgade utsmyckningar på uniformen, från flygvapenchefen Jonas Wikman och nedåt i hierarkin.
Som bakgrund till festligheterna ligger omvärldsläget som gjort att Försvaret på kort tid gått från nedrustning till upprustning.
Just nu planerar man på Ärna för två spaningsflygplan av modellen S 106, som kommer att ha sin bas i Uppsala från och med 2027.
I samband med den pågående upptrappningen av Försvarsmakten har man även diskuterat att placera en flygande divison på Ärna. Men några Jas-Gripen-plan kommer förmodligen inte att placeras på basen i Uppsala, enligt Niclas Magnusson. Uppsalaborna kan dock vänta sig mer flygbuller över stan i framtiden.
– Om vi hade stått utanför Nato hade vi förmodligen behövt skaffa fler flygplan med tanke på världsläget än vad vi gör nu som Natomedlemmar. Det blir nog fler utländska uniformer i Uppsala och fler flygrörelser och övningar, men det kommer inte att bli som på gamla F 16-tiden på 90-talet, säger Niclas Magnusson.
Han går nu från att vara chef för Luftstridsskolan till chef för flygstaben inom flygvapnet. Båda enheterna är baserade på garnisonen i Uppsala.
Både Natomedlemskapet och det skärpta säkerhetspolitiska läget i omvärlden kommer att prägla hans och stabens arbete.
– Vi har fortfarande mycket att lära om arbetet i Nato. Det är en sjuårig process innan vi är helt integrerade med den organisationen. Där samarbetar vi mycket med de nordiska länderna, vilket är en uttalad strategi. Det är också tydligt att Europa kommer att behöva ta ett större ansvar inom Nato, och där är det vår skyldighet att leverera, säger Niclas Magnusson.
Även om det inte placeras några flygdivisioner på Ärna så kommer verksamheten i Uppsala att växa i takt med Försvarsmaktens planerade expansion.
– Flygvapnet som helhet kommer att behöva anställa kanske 200 till 300 personer till fram till 2035. Ska man gissa kanske mellan 50 och 70 av dem placeras i Uppsala. Men några beslut är inte fattade än.