Negativ attityd mot HBT-personer på Luftstridsskolan

Vissa manliga värnpliktiga vid Luftstridsskolan i Uppsala har en negativ attityd till kvinnliga kolleger och framför allt till hbt-personer. Skolan behöver göra mer för att skapa acceptans och ett öppet klimat, anser Värnpliktsrådet.

Uppsala2009-08-07 09:46
Värnpliktstrådet besökte Luftstridsskolan i början av juni. Rådet fick i huvudsak ett positivt intryck av verksamheten bland annat när det gäller medinflytande och insatser för att höja utbildningsnivån. Men när det gäller attityden bland vissa manliga värnpliktiga mot kvinnliga kolleger och mot hbt-personer finns det brister, enligt Värnpliktsrådet.

Nätverket för kvinnliga värnpliktiga, NVK, försöker hålla sina möten så att de inte krockar med övrig utbildning. NVK upplever att de får ett bra stöd från mötena, men att attityden hos många av de värnpliktiga männen är negativ. Trots att man vid upprepade tillfällen förklarat syftet och nyttan med NVK möts medlemmarna ofta av negativa kommentarer när de ska hålla sina möten.

Den situationen är inte unik för Luftstridsskolan men man bör ändå satsa på mer information om NVK, anser Värnpliktsrådet. När det gäller attityden mot hbt-personer är rådets kritik mot Luftstridsskolan skarpare. Enligt rådet har vissa värnpliktiga en mycket negativ inställning till hbt-personer och ger öppet uttryck för detta. Nästan ingen av de förtroendevalda skulle våga berätta på sina plutoner att de var hbt-personer.

Här har Luftstridsskolan misslyckats med att skapa ett öppet utbildningsklimat och bör lägga betydligt mer resurser på att skapa acceptans för alla sexuella läggningar, anser Värnpliktsrådet.
- Skolan har 300 nyinryckta soldater och vi ska inom kort ha en drive där vi går igenom Försvarets värdegrund för att om möjligt slippa de här i problemen i framtiden. Både jag själv, kompanichefer och enhetschefer deltar, säger Johan von Knorring, överstelöjtnant och tillförordnad chef för Luftstridsskolan.
- Vi satsar på det här och vill få bort de negativa attityderna. Det är inte minst viktigt när det gäller kvinnliga värnpliktiga eftersom försvaret vill ha fler kvinnliga officerarer, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om