Åke Westling berättar att det främst rör sig om förpackningar från olika snabbmatskedjor, som pizzakartonger, hamburgerpapper och kebabförpackningar i frigolit. Han erkänner att det finns problemområden som behöver åtgärdas. Som exempel nämner han Årummet i centrala Uppsala som är ett ställe där det är vanligt att ha picknick.
Tänker på estetiken
— Många släpper skräpet där de står. Många plockar upp efter sig också, men jag tror att utbudet av snabbmatsrestauranger och bristen på papperskorgar avgör. Finns det en papperskorg kastar man i den. Årummet är ett problemområde som vi försöker lösa. Men det är inte bara att köra dit en grön soptunna, man måste tänka på både funktionen och estetiken, säger Åke Westling.
Han uppskattar att det finns omkring 1 300 pappers- och hundkorgar runt om i Uppsala och varje år sätter man upp hundra nya. Man prioriterar att hålla rent i centrala Uppsala och vid busshållplatser. Vid Stora torget säger Åke Westling att de tömmer papperskorgar och sopar rent varje dag, medan det bara blir en gång i veckan längre ut i kommunen. När nedskräpningen ökar inne i stan så är det områden längre ut längs busslinjerna som riskerar att bli lidande.
— Killarna som tömmer papperskorgarna ser var det behövs extra insatser och jag tycker att det fungerar hyfsat ändå, säger Åke Westling.
Mer kring Uppsala
Anna Hassis Ståbis är produktionsledare på Skanska, som sköter drift och underhåll åt Vägverket på de större vägarna kring Uppsala.
— Jag tycker att det blir mer skräp varje år längs vägarna. Jag vet inte om det är så, men det känns så, säger hon.
Skanska har påbörjat städningen längs vägarna, men det mesta kommer att utföras av olika idrottsföreningar så snart det torkat upp lite mer. Även Anna Hassis Ståbis har lagt märke till att skräpet till största del utgörs av förpackningar från olika snabbmatskedjor. Hon tror att Uppsala ligger illa till geografiskt.
— Jag tror att Uppsala är ett område där många stannar och äter och sedan slänger de skräpet när de är på väg ut genom stan. De skulle gå och städa lite längs vägsidorna, så att de ser hur skräpigt det blir, säger Anna Hassis Ståbis.
@6b Byline andrarad:agneta.jacobsson@unt.se 018-478 00 00