En vykortskampanj till prenumeranter har varit ett sätt för ledningen vid Artdatabanken i Uppsala, som ger ut bokverket Nationalnyckeln, att bilda opinion mot de drastiska förändringar som föreslagits. Men vad prenumeranterna inte vet är att ledningen internt gjort klart att man också vill sluta med bokutgivningen.
Så har det nämligen inte låtit i de externa kommentarerna från ledningen efter regeringens utredare i juni föreslog att Nationalnyckelutgivningen ska läggas ned. Det haussade men omdiskuterade projektet har varit ett misslyckande som kostat för mycket och haft för dålig spridning, menar utredaren. Beskedet har under sommaren mötts av tung kritik från biologer, politiker och debattörer och ett protestupprop på Nationalnyckelns hemsida har lockat tusentals röster.
Även de utgivningsansvariga på Artdatabanken på SLU har varit starkt kritiska, inte minst till förslaget att budgeten ska skäras ned med tjugo miljoner kronor och att projektet ska flytta från SLU till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Men enligt flera medarbetare som UNT talat med har alltså den interna linjen på Artdatabanken varit en annan. Under ett möte med den samlade personalen i juni ska de ansvariga ha meddelat att deras egen ståndpunkt är att Nationalnyckeln ska läggas ned i bokform för att ersättas av digital publicering.
– Man ger bilden utåt av att man vill att boken ska fortsätta ges ut och att man kämpar för pengar till det, samtidigt som man ger ett helt annat budskap inåt. Beskedet från ledningen under mötet var tydligt och gick inte att missförstå, säger en medarbetare.
En annan anställd delar helt bilden av mötet, och reagerar starkt mot vykortskampanjen.
– Det är upprörande att man utnyttjar prenumeranterna så, säger den anställde.
På den direkta frågan om ledningens inställning säger Artdatabankens chef Johan Bodegård så här till UNT:
– Vi kommer växla över till en digital version med tiden. Det är bättre för framtiden och ger större möjligheter till uppdatering av information. Men utredaren verkar utgå från att en digital publicering blir billigare, fast det krävs snarare mer resurser för det.
Pratar vi om en digital övergång på sikt eller inom en nära framtid?
– Inom en nära framtid.
Men varför uppmanar ni då samtidigt era prenumeranter att protestera mot nedläggningen?
– Vi har inte fatta något formellt beslut om nedläggning eller när och hur det ska gå till. Sannolikt blir det så, men det är en intern diskussion vi för och något som kräver en noggrann utredning. Den är vi inte färdiga med än, säger Johan Bodegård.
Nationalnyckeln har hittills setts som ett folkbildningsprojekt. Nu öppnar artprojektets ledning för att målgruppen kan snävas in.
– Det kan diskuteras vilket allmänintresse som finns, viss specialkunskap är svår att kommunicera till den breda allmänheten. Med de mål och resurser som anges i utredningen blir snarare forskare den primära målgruppen, säger Johan Bodegård.
På onsdagen går tiden för synpunkter på utredningen ut. I sin remiss skriver Artdatabanken bland annat att man gärna ser tydligare mål och former för styrning och uppföljning, men att man med kraft motsätter sig resursminskningar till Nationalnyckelverksamheten. I höstens budgetproposition väntas besked om projektets framtid.