Neddragningar vid Ortopeden kritiseras
Ortopeden vid Akademiska sjukhuset i Uppsala ska minska personalkostnaderna med 1,7 miljoner kronor. Vårdförbundet befarar sämre medicinsk säkerhet för patienterna och har därför slagit larm till både Arbetsmiljöverket och socialstyrelsen.
Det innebär att personalen får ytterligare arbetsdagar utan att för den skull jobba fler timmar.
Det innebär också att personalstyrkan minskas mitt på dagen då merparten av de anställda är i tjänst.
Förändringarna träder i kraft i början av maj.
Det är inte i första hand det förändrade arbetsschemat som upprör de fackliga organisationerna kommunal och vårdförbundet.
- Jag är väldigt bekymrad över den medicinska säkerheten. Vi har många gamla och sjuka patienter och vill inte ha mer trycksår, undernäring och försämrad smärtlindring. Jag är också orolig över personalen som måste jobba fler arbetsdagar när jobbet redan i dag är väldigt krävande, säger Janine Bichara, vårdförbundets lokalombud vid ortopeden.
Enligt facket är vårdtyngden stor på ortopeden. Personalomsättningen beskrivs som omfattande.
- Äldre sjuksköterskor får hela tiden skola in nya som kommer. Det blir en dålig kontinuitet när sjuksköterskor lägger av eller blir sjukskrivna när de inte orkar längre, säger Janine Bichara.
Vårdförbundet har kontaktat såväl Arbetsmiljöverket som socialstyrelsen eftersom facket är orolig för den medicinska säkerheten. I mitten av mars kommer Arbetsmiljöverket att genomföra en inspektion vid ortopeden.
Bengt Sandén är verksamhetschef vid ortopeden. Han hänvisar till de besparingar som politikerna ålagt Akademiska sjukhuset. Ortopeden är bara en av många avdelningar som har ett sparbeting under året.
Förutom besparingar på 1.7 miljoner på personalen ska ortopeden detta år spara ytterligare ca 700 000 kronor på diverse omkostnader.
- Jag är villig att diskutera andra åtgärder, men det här är inget kontroversiellt sparförslag. Arbetsmiljöforskning visar att det är bra att jobba kortare arbetsdagar. Även från politiskt håll talar man om förkortad arbetstid, säger Bengt Sandén.
Han tillbakavisar samtidigt fackets oro att den medicinska säkerheten skulle gå över styr med ett nytt arbetsschema.
- Visserligen blir det något färre personal mitt på dagen, men risken är trots allt bara teoretisk.
Bengt Sandén påminner om ett nytt EU-direktiv som införs i Sverige vid årsskiftet.
- Långa arbetspass kommer inte längre att accepteras. Den förändring vi gör nu kommer man att behöva genomföra inom hela den svenska sjukvården, säger Bengt Sandén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!