Neddragningar väcker oro hos lärare

Lärarnas arbetssituation blir ohållbar och svaga elever riskerar att slås ut om de befarade neddragningarna på gymnasiet i Uppsala blir verklighet. Det säger lärare som UNT pratat med på Lundellska skolan i Uppsala.

- Vi får stressade och trötta lärare om nedskärningarna inom gymnasieskolan genomförs, tror lärarna Birgitta Askeberg och Anna Wrammert.

- Vi får stressade och trötta lärare om nedskärningarna inom gymnasieskolan genomförs, tror lärarna Birgitta Askeberg och Anna Wrammert.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2008-01-16 11:32
- Det unga lärarna som blir kvar är de som råkar illa ut, säger Birgitta Askeberg.
Hon har varit gymnasielärare i 40 år och skulle kunna vara en av de som får sluta i förtid om neddragningarna inom gymnasiet genomförs.
Som UNT tidigare berättat kan gymnasieskolan tvingas banta bort upp till var femte gymnasielärare om inte politikerna skjuter till mer pengar i år. Nedskärningarna skulle i första hand ske genom naturliga avgångar bland de äldre lärarna.

På Lundellska skolan är majoriteten av lärarna över 55 år och Birgitta Askeberg är kritisk till hur de yngre lärarnas arbetssituation kommer att förändras om de äldre inte ersätts:
- Det blir en orimlig arbetsbörda för de unga, säger hon och får medhåll av lärarkollegan Anna Wrammert som jobbat i ett och ett halvt år.
- Effekterna skulle bli katastrofala. Vi jobbar redan så mycket som vi klarar av, mer går inte, säger hon.

Men det är inte bara den egna arbetssituationen som lärarna på Lundellska skolan är oroliga för. Neddragningarna skulle också påverka eleverna, konstaterar de.
- Förmodligen skulle våra kringresurser i form av läs- och skrivhjälp att försvinna och då slås många elever ut från skolan, säger Birgitta Askeberg.
- Det skulle bli större elevgrupper och det drabbar de svaga eleverna, säger Jan Axaeus.

Att den borgerliga alliansens skolpolitik inte levt upp till förväntningarna är en gemensam uppfattning bland de lärare som UNT talar med. Birgitta Askeberg tycker tvärtom att alliansen kan vara på väg att köra den kommunal skolan i botten, till förmån för friskolorna.
- Många av mina vänner röstade på folkpartiet med förhoppningen att alliansen skulle satsa mer på skolan och höja lärarnas status och så händer det här. Det går inte ihop, säger Anna Wrammert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om