Neddragningar i socialtjänsten

Inom socialtjänsten i Uppsala väntas nästa år neddragningar på 40 tjänster.— Det här riskerar att drabba barn som redan far illa, säger familjehemssekreterare Gunilla Persson.

Uppsala2003-12-11 00:00
Under 2004 har socialtjänsten ett sparbeting på cirka 8 procent vilket motsvarar 18 miljoner kronor.
Bland annat väntas besparingar bland socialsekreterare som utreder missförhållanden kring barn och ungdomar. Det kan gälla ärenden där det finns misstankar om missbrukande föräldrar, att barnen är utsatta för misshandel eller ungdomar som sysslar med kriminalitet.
— I många fall finns barnen kvar i hemmet under utredningstiden. På grund av besparingarna är det troligt att väntetiderna för utredningarna bli längre, uppger familjehemssekreterare Gunilla Persson.

Arbetsbelastningen ökar
— Arbetsbelastningen för varje handläggare ökar och följden kan bli sämre underbyggda utredningar. Det finns en risk för panikåtgärder, till exempel att barn omhändertas utan att det egentligen behövs.
Neddragningar ska ske även inom socialtjänstens förebyggande verksamhet. I nuläget, innan besparingarna, finns 13 tjänster för fält- och förebyggande arbete bland barn och unga.
— Faran är att detta leder till fler omhändertaganden och placeringar vilket kan bli dyrt. Att ha en tonåring placerad kan kosta en miljon kronor per år, säger Ulf Nilsson, ordförande för Akademikerförbundet SSR i Uppsala kommun som organiserar bland annat socionomer.

Risk för fler sjukskrivningar
Ulf Nilsson betvivlar att kommunen kommer att tjäna på de planerade bantningarna av socialtjänsten.
— Det blir en ökad arbetsbelastning och risk för fler sjukskrivna. Dessutom förlorar kommunen kompetens.
UNT: Enligt kommunledningen måste man spara. Vad tycker du att kommunen ska göra med tanke på det besvärliga ekonomiska läget?
— Eftersom det kostar för kommunen att dra ner inom socialtjänsten skulle det löna sig om man sköt till mer pengar på det här området, svarar Ulf Nilsson.

Uppsägning av vikarier
Nedskärningarna ska troligen genomföras genom uppsägning av vikarier och inga fast anställda väntas förlora jobbet.
— Socialtjänsten kommer att förändras i stor omfattning, det är nu upp till uppdragssidan att ange vad vi ska ägna oss åt i framtiden, säger Mary Nilsson, chef för individ- och familjeomsorgen.
Bland socialarbetare i Uppsala finns ett stort missnöje med det senaste årets omorganisation och besparingsåtgärder.
— Många har bytt lokaler och arbetsgrupper. En del av dem kommer nu att få flytta på sig igen, uppger Mary Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om