Nätverken starkare än någonsin

Att se och att synas. Att knyta kontakter. Nätverkens tidevarv är inte förbi för Uppsalaföretagen. Tvärtom. Hela tiden startas nya nätverk och många av dem som finns får bara fler och fler besökare.

Uppsala2008-09-16 10:34
En del företagsnätverk är stora, nationella eller internationella. Myndigheterna startar nätverket i syfte att lyfta fram ett fenomen, att ge en grupp företagare en knuff på vägen. Exempel: Näringsdepartementet och Maud Olofssons initiativ med 800 kvinnliga ambassadörer från i våras.

Andra nätverk kan vara hur små och lokala som helst. De springer ur ett behov av att träffa likasinnade, att få stöd och hjälp med problem. Exempel: Nätverket Brudarna för kvinnliga fotografer.
Det är ingen slump att de flesta nya nätverk riktar sig till kvinnor. Män har sedan urminnes tider väl utbyggda informella nätverk i yrkeslivet, nätverk där kvinnor fortfarande har svårt att få tillträde.
- Det informella sättet är att bara träffas för lunch eller fika och prata jobb, knyta kontakter. Det är vanligare bland männen, men också mycket vanligt inom hantverk och småindustrier, säger Lars Hennix, fram tills nyligen regionchef för Företagarna i Uppland.

Han ger sin förklaring till att nätverkandet exploderat de senaste 10-20 åren.
- Tidigare fanns inte så många kunskapsbaserade företag. Nu finns en stor flora av tjänsteföretag som har svårt att hitta den kompetens de behöver. För att komma framåt behövs ett större sammanhang, säger Lars Hennix.
Företagarna i Uppland arrangerar regelbundet träffar, brett riktade till alla småföretag i regionen.
- Det har varit med blandad framgång. Många vill komma, men alla har inte tid. Produktionen och ett modernt familjeliv kräver sitt av företagarna.

Handelskammaren står för ett flertal lokala nätverk. Malin Dacke har till exempel ordnat mässor för kvinnliga företagare. Styrelsenätverket och ett nätverk för medicin- och bioteknikföretag är andra exempel.
- Nätverket för yngre rådgivare som just startat är mycket lyckat. Det betyder att företagen får skicka i väg andra än bara cheferna, säger hon.
Handelskammaren i Uppsala har slagits samman med Stockholm och Malin Dacke har noterat en skillnad mellan nätverken i länen.
- I Uppsala är det mer familjärt. Vi kommer till träffarna, ställer upp och hjälper varandra. Stockholm har mer rotation på deltagarna vilket gör det mera anonymt.

Nätverken är ingen modenyck utan har kommit för att stanna, tror hon. I själva verket kommer de att bli allt viktigare i takt med samhällsförändringarna.
- De personliga mötena blir bara viktigare. De är så få i företagarens vardag där internet har en framträdande roll.
- Nätverken har effekt. De ger kontakter, rekommendationer och kan sprida budskap, säger Malin Dacke.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om