Nätverk vill minska saltintag

Tusentals dödsfall skulle varje år kunna förhindras om vi åt mindre salt. För att detta ska lyckas måste livsmedelsindustrin minska saltinnehållet i sina produkter. Det kräver en stark konsumentopinion som efterfrågar matvaror med lågt saltinnehåll.

Uppsala2011-03-23 07:05

Det hävdar den nyligen bildade nätverksorganisationen WASH Sweden, som arbetar för att upplysa om hälsoriskerna med mycket salt i maten och för att bilda opinion för att minska konsumtionen av salt i landet.
– Mycket salt i maten dödar varje år många gånger fler svenskar än vad trafikolyckor gör. Om medelsvensken åt tre till fyra gram mindre salt per dag skulle årligen mellan 2000 och 3000 dödsfall i hjärtinfarkt och stroke kunna undvikas, säger Erik Persson, professor emeritus i fysiologi vid Uppsala universitet och en av initiativtagarna till WASH Sweden.

I dag konsumerar medelsvensken 10 till 15 gram salt per dag, vilket är mer än dubbelt så mycket som Världshälsoorganisationen rekommenderar. I Sverige startade Livsmedelsverket 2007 ett program för att på fem års sikt halvera saltkonsumtionen – ett mål som inte kommer att uppnås.
Även om alla kan undvika att strö extra salt på maten är det svårt för konsumenten själv att dra ner på sitt saltintag så mycket.
– 80 procent av saltet vi får i oss kommer från industri- och restaurangmat. Därför är det uppenbart att det är livsmedelsindustrin som har nyckeln till att lösa detta folkhälsoproblem. Men då måste också vi konsumenter efterfråga mat med lägre salthalt, säger Erik Persson.

I dag onsdag arrangerar Livsmedelsverket tillsammans med WASH Sweden en temadag i Uppsala om salt i maten, vid vilken även representanter för livsmedelindustrin deltar. Erik Persson hoppas att den blir ett avstamp för en bredare informationssatsning.
Men hur är det med argumenten att mindre salt i maten gör den mycket tristare att äta?
– I Finland sjönk salthalten i industrimaten och saltkonsumtionen kraftigt efter en omfattande kampanj och obligatorisk saltmärkning. Det visar att argumentet inte håller. Man vänjer sig snabbt vid mindre salt i maten, säger Erik Persson.
I Finland sjönk antalet dödsfall i hjärtinfarkt och stroke drastiskt efter att saltmärkningen infördes, i synnerhet bland personer under 65 år.

Kan obligatorisk saltmärkning vara en lösning även i Sverige?
– Till skillnad från i Finland, som genomförde detta innan landet gick med i EU, skulle ett sådant beslut här ses som konkurrensbegränsande. Däremot tror jag att det finns goda chanser till frivillig saltmärkning om opinionen kräver mindre salt i maten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!