Nätverk ska ge stöd till cancerpatienter
De flesta patienter med blodcancer och deras anhöriga skulle velat haft möjlighet att träffa någon annan i samma situation efter cancerbeskedet. Nu byggs ett nationellt nätverk upp för att kunna ge sådant stöd.
Han är huvudansvarig för projektet Skapa kraft, som med stöd av bland annat Cancerfonden arbetar med att bygga upp ett fungerande stödnätverk för patienter med blodcancer och anhöriga.
Tomrum
— De flesta är mycket positiva till den vård som ges, men det finns ett stort tomrum att fylla vad gäller stöd till anhöriga och patienter. Rätt stöd spelar eller kan spela stor roll för tillfrisknandet, säger Marcus Rosendahl, som fick idén i samband med att han för några år sedan själv genomgick en benmärgstransplantation för lymfkörtelcancer.
En nationell enkätstudie till medlemmar i Blodcancerförbundet bekräftar också att det finns behov av en organiserad stödverksamhet.
Av 125 patienter och 125 anhöriga i Uppsala län till exempel var det bara några få procent som i samband med cancerbeskedet erbjöds möjligheten att träffa eller prata med en annan patient eller anhörig som tidigare haft samma erfarenhet.
Kan tänka sig ställa upp
Samtidigt svarade en klar majoritet av både patienter och anhöriga att de skulle velat haft just den möjligheten.
— Positivt är att många av dem säger att de själva nu kan tänka sig att ställa upp i ett nätverk för stöd till nya patienter och deras anhöriga, säger Marcus Rosendahl.
I Uppsalaområdet kommer i slutet av februari ett 20-tal tidigare patienter och anhöriga att få särskild utbildning till kontaktpersoner i det nya nätverket. När nätverket väl är uppbyggt kommer varje anhörig eller patient med en viss typ av blodcancer att kunna få kontakt med en annan anhörig eller patient i ungefär samma ålder som haft samma cancerform.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!