Nätverk mot bakterier leds från Uppsala

På tisdagseftermiddagen invigdes i Uppsala officiellt den internationella nätverksorganisationen React, som verkar mot det globala problemet med bakterier som är resistenta mot antibiotika.

Uppsala2006-09-20 00:00
— Över hela världen är antibiotikaresistens ett undervärderat hot mot folkhälsan. Det ökar dödligheten i infektionssjukdomar som tidigare gick att behandla, säger Otto Cars, professor i infektionsjukdomar vid Akademiska sjukhuset och ledare för Reactprojektet.
@3a Text:React organiseras inom Uppsala universitet och kommer under fem år att finansieras med hjälp av ett Sida-anslag på 32 miljoner kronor.
— Vi arbetar för att över hela världen försöka påverka experter, beslutsfattare, politiker, industri, konsumentorganisationer och inte minst allmänheten i stort, säger Otto Cars.

Skriande behov
Enligt honom har problemet med antibiotikaresistens lett till ett skriande behov av nya antibiotika.
— Samtidigt måste befintliga antibiotika användas på ett mycket mer rationellt sätt. Antibiotika är en icke förnyelsebar resurs som vi under de senaste 30 åren missbrukat och slösat bort genom att använda dem också för an massa onödiga ändamål, säger Otto Cars.
React har nyligen fått ett litet kansli på Västra Ågatan i Uppala. Men det mesta av arbetet drivs genom internationella nätverk.
— Under hösten räknar vi med att med hjälp av internationella experter ta fram mer exakta beräkningar över hur många dödsfall som sker i onödan till följd av infektioner som antibiotika inte längre biter på, säger Otto Cars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!