Nätverk för vårtecken

Hallå där... Kjell Bolmgren, samordnare för Svenska feneloginätverket vid SLU som just nu bygger upp ett organiserat nätverk av personer som ska observera vårtecken.

Uppsala2010-01-26 17:29
Varför observerar ni vårtecken?
- Det handlar om att observera och dokumentera naturens kalender. Vårtecken är en klassiskt del och de flesta svenskar håller ögonen öppna efter dem, men vi är intresserade av hela säsongen för att se hur olika saker påverkar oss. Om klimatet förändras får det tydliga effekter på växterna och det får störst effekt på de tidiga vårtecknen.

Varför bygger ni upp det här nätverket?
- Vi har sedan två år testat ett landsomfattande rapporteringssystem där vem som helst kan rapportera in observationer och vi har fått in uppemot 10 000 observationer. För att vi ska kunna använda uppgifterna behöver vi ett standardiserat system för hur observationerna ska gå till. Vi har rekryterat ett nätverk av 30 professionella fältstationer och nu rekryterar vi 25 frivilliga fenelogiväktare som alla ska använda sig av samma instruktioner för att rapportera in tidpunkten för lövsprickning, blomning och andra vårtecken.

Hur går observationerna till?
- Om man tar en runda som man går regelbundet och passerar områden där man kan se klassiska vårtecken som lövsprickning, vitsippor och tussilago så ska man fånga in uppgifter minst två gånger i veckan för att se när det har hänt något. Sen brukar vi säga att man ska göra tio observationer på en och samma plats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om