Naturnatt med spaning efter små kryp
Den är inte lika känd, har inte lika många år av tradition och når än så länge inte en lika bred publik än så länge.Ett nytt inslag har slagit rot i Uppsala: Naturnatten.
Hon var på måndagskvällen med och arrangerade Naturnatten som hon hoppas ska bli ett årligt återkommande inslag. Och dagen, den 5 juni, är förstås vald med omsorg. Datumet är lika med FN:s världsmiljödag. I år firar dessutom Naturskyddsföreningen i Uppsala län 50 år.
Och hur högtidlighölls jämna år då?
Jo, med mångfotingvandring, insektsfångst, blomstervandring och nattsångarcykeltur längs med Fyrisån.
Inte helt korrekt
I går fick besökaren av mångfotingvandringen veta att tusenfotingar inte är ett helt korrekt sätt att benämna djurstammen leddjur, där vi hittar små kryp med långledad kropp och många ben. Ulf Gärdenfors, professor i naturvårdsbiologi, föredrar ordet mångfotingar.
— Det finns inget leddjur som har 1 000 fötter, den som har flesta har cirka 750.
Han berättade att mångfotingarna kan i sin tur delas upp i fyra grupper : enkelfotingar, dubbelfotingar, dvärgfotingar och fåfotingar.
— Är man inte snabb nog, så sticker de undan. Gäller att vara på hugget, sade Lennart Henstam när han fångat in en brun stenkrypare i burken. Brun stenkrypare är en enkelfoting, vilket innebär ett ben per led på några centimeter långa kroppen.
"Bara" hundra arter
Ulf Gärdenfors nämnde att mångfotingarna är lätta att hålla rätt på. Det finns " bara" ett hundratal arter i Sverige.
— Kan du lära dig 100 fotbollsspelare så kan du också få att fastna vad de här krypen heter, sade han.
Nya kunskaper var något av en ledstjärna för programpunkterna. Alla som deltog fick med nyvunna kunskaper.
Botanisten och tidigare chefen för Botaniska trädgården Örjan Nilsson lättade senare på kunskapsbanken han bär på. Vi fick veta att Linnéträdgår finns i trädgården nedanför slottet — i frisyren på en byst av Linné (jo, det är sant), att drottningen varit med och invigt den stora dammen på framsidan och att de flesta av de 32 granplantorna, klippta som små pyramider, är skott från den äldsta granen på området.
— Vi hoppas att den här dagen ska bidra till engagemanget för vår natur, sadeSandra Jansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!