Naturmedel mot fästingar
Växter som använts inom den svenska och afrikanska folkmedicinen innehåller ämnen som fästingar och myggor ogillar. Nu undersöker svenska forskare om de kan användas som skydd mot fästing- och myggangrepp.
Tillsammans med doktor Katinka Pålsson vid EBC och professor Anna-Karin Borg Karlsson vid Kungliga tekniska högskolan är han ansvarig för projektet, som nu är inne på sitt femte år.
Testar i skogen
Extrakt från bland annat renfana, rölleka, skvattram, malört och pors, men också från ett par afrikanska växter, har redan undersökts i laboratorieförsök.
I sommar testar forskarna flera av dem också i regelrätta fältförsök i den fästingrika skogen kring Morga hage söder om Uppsala.
Också ett befintligt mygg- och fästingmedel, MyggA Natural, genomgår utvidgade tester i år. I det ingår exktrakt från främst citroneukalyptus och lavendel.
—Redan förra året gjorde vi tester med MyggA Natural, som gav lovande resultat mot fästingar och både svenska och afrikanska myggor, säger Thomas Jaenson.
Själva försökskaniner
I fältförsöken undersöks i vilken mån fästingar fastnar på preparerade respektive opreparerade vita filtar som forskarna drar över marken.
—Men vi är också själva försökskaniner genom att undersöka hur många fästingar som hamnar på våra ben när vi går i gräset i preparerade respektive opreparerade vita byxor, säger Thomas Jaenson.
Idén till projektet föddes redan i slutet av 1990-talet när Thomas Jaenson och Katinka Pålsson i västafrikanska Guinea Bissau jämförde myggnät impregnerade med insektsgiftet permethrin med ett par traditionella växtbaserade metoder att skydda mot angrepp av malariamyggor.
—Här hemma har vi sedan gått vidare och för fortsatta studier valt ut ett antal svenska växter som förr i tiden användes mot insekter och kvalster. Renfana och malört till exempel hängdes i garderober för att skydda mot mal och pälsängrar, berättar Thomas Jaenson.
Inget superämne
I projektet framställs extrakt av växterna för vidare testning i både laboratorie- och fältförsök. I varje extrakt ingår en rad olika ämnen.
—I flera av extrakten som vi undersöker ingår ämnen med tidigare känd repellerande eller avdödande effekt mot insekter eller kvalster. Men vi har även hittat ett 15-tal intressanta substanser med okänd effekt. Dem kommer vi nu att testa vidare, berättar Thomas Jaenson.
Samtidigt understryker han att avsikten inte är att hitta ett enda ämne med supereffekt mot alla otrevliga småkryp. Då skulle risken finnas att småkrypen så småningom skulle utveckla motståndskraft mot detta ämne, på liknande sätt som bakterier kan bli resistenta mot antibiotika.
Tror på billiga medel
—Finessen med växterna är att de innehåller en rad olika skyddsämnen. Risken för att något skadedjur skulle bli motståndskraftigt mot alla samtidigt är därför mycket liten. På liknande sätt tror jag att ett växtbaserat framtida fästing- och myggmedel kommer att innehålla en mängd ämnen, kanske från flera olika växter, säger Thomas Jaenson.
Han är optimistisk om att forskargruppen på några års sikt ska ha tagit fram ett användbart sådant växtbaserat mygg- och fästingmedel.
Effektiva och billiga
—Förhoppningsvis ska vi kunna utveckla både effektiva och billiga medel som kan användas även i u-länder där problemen med mygg- och fästingöverförda infektioner är mångdubbelt större än hos oss. I världsskala är sjukdomsspridande stickmyggor faktiskt världens farligaste djur, säger Thomas Jaenson.
Av fältförsöken hittills i sommar framgår att det, trots den jämförelsevis kalla våren, finns minst lika mycket fästingar ute i markerna i år som under de två senaste åren.
—Därför kan vi räkna med ett stort antal fall av fästingöverförda infektioner som borrelia och TBE även i år, säger Thomas Jaenson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!