Naturgasproduktion hans räkneuppgift
Professor Kjell Aleklett, känd för sin forskning om världens sinande oljeresurser, och hans forskare vid Uppsala universitet har fått ett utmanande räkneuppgift: de ska räkna fram Kinas framtida behov av olja och gas.
Kjell Aleklett
Foto:
I dag använder Kina betydligt mindre energi per invånare än vad Europa och övriga västvärlden gör. Men skulle många av de kineser som i dag bor på landsbygden, vilket är den stora merparten, flytta till städerna så skulle behovet öka kraftigt.
Redan i dag importerar Kina hälften av sin olja och importen skulle behöva öka om energikonsumtionen gick upp, detta eftersom Kina redan kramar ur så mycket olja det går ur sina reserver. Men fler oljefat till Kina skulle i sin tur innebära färre till övriga världen, menar Kjell Aleklett.
Han och forskargruppen i Uppsala driver tesen om "Peak Oil", alltså att uttaget av olja i världen kommer att nå maximum år 2010 och sedan bara minska, eftersom de kända oljeresurserna sinar och för få nya fält öppnas i relation till det ökade behovet. Hans forskning om beräkningsmodeller för energibehov och tillgång har vunnit stort gehör runt om i världen, och nu är det Kina som hörsammat hans varnande ord om framtidens tillgång på olja. Kinesiska Sinopec, världens tredje största raffinaderiföretag, kallade nyligen till sig Uppsalaprofessorn för ett samtal.
- "Om dina beräkningar är rätta så gör vi felinvesteringar för miljarder dollar", sade en av företagets ledare till mig under vårt möte. Nu vill de stötta vår forskning med en egen doktorand här i Uppsala, säger Kjell Aleklett, som egentligen var i Kina för att underteckna ett avtal med China University of Petroleum (Kinas universitet för petroleumstudier) när Sinopec ringde.
- Det här är en tydlig signal om att industrin tar våra resultat på allvar, säger Kjell Aleklett, som tidigare inlett samarbeten med Volvo och med Toyotasfären.
Tillsammans med det kinesiska universitetet ska Kjell Alekletts grupp kartlägga Kinas framtida behov av gas och olja.
- De har startat forskning som liknar vår och genom samarbetet får vi tillgång till data om Kina som vi aldrig fått annars, säger Kjell Aleklett.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!