Naturen håller på att spurta ifatt

Den ovanligt sena våren slog hårt mot klädbutikerna och ställde till problem för handelsträdgårdarna. Nu är naturen på väg att spurta ifatt. Det är bara skogens tillväxt som drabbas.

Uppsala2006-05-13 00:00
I år har södra och mellersta Sverige fått smaka på en norrländskt kort vår, där allt händer på en månad i stället för två, konstaterar SMHI.
Den senaste veckans högtryck har pressat upp temperaturerna över 20 grader i inlandet. Och det är kanske tur för vårbruket, som blev ett par veckor forsenat.
- Det har gått fort de senaste dagarna. Värmen gjorde att det torkade upp väldigt snabbt. Nu är naturen på väg att ta igen förseningen, säger Maj-Lis Pettersson, trädgårdsexpert på SLU.
- Jag var lite tveksam om jag det var tillräckligt varmt för potatisen. Men när jag mätte temperaturen nere i jorden och såg att det var åtta-nio grader varmt, så kändes det helt riktigt att sätta potatisen.
- Däremot har den sena våren ställt till stora problem för handelsträdgårdarna, som inte fick iväg sina penséer i tid. När det är så extremt kallt och ruggigt som det var för några veckor sedan, är det ingen som tänker på att köpa plantor, säger Maj-Lis Pettersson.

De senaste dagarna har en svart-vit flugsnappare suttit i en tall bakom huset och sjungit ihärdigt, helt obekymrad om vi har öppnat fönstret. Ibland har den suttit och sjungit på taket till den gamla holken för att locka på en hona.
Attfåglarna kom lite senare än vanligt kommer nog inte heller att få några större konsekvenser.
- Fåglarna brukar hinna ikapp. De är bra på att anpassa sig, framför allt till tillgången på insekter. Så de som brukar hinna med två kullar under sommaren kan nog göra det i år också, säger Andreas Eriksson, platschef på Ottenby fågelstation vid Ölands södra udde.

Däremot kommer den sena våren att hämma skogens tillväxt rejält, framför allt i norra delen av landet, där tjälen fortfarande kan ligga kvar.
Att kylan hämmar tillväxten hos unga plantor har man känt till länge. En forskningsrapport från SLU med titeln Sen vår ger kraftigt hämmad tillväxt visar att stora tallar också drabbas.
Det räcker inte att tjälen släpper. Vattnet kring trädrötterna måste bli minst åtta grader varmt innan träden kan ta upp vatten från marken och kol från atmosfären i normal omfattning.
— En försenad vår leder med andra ord till att träden inte hinner växa lika mycket, konstaterar forskaren Per-Erik Mellander. En sen vår kan minska trädens tillväxt lika mycket som en hel sommars torka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om