Naturdroger säljs på nätet

Livsfarliga växter och frön marknadsförs som droger och säljs helt lagligt på Internet. Upplysningar om preparatens livshotande bieffekter syns dock inte till på Internetsidornas produktinformation. Polisen står handfallen i frågan.

Uppsala2002-08-21 00:01
I fredags natt fördes tre ungdomar medvetslösa till Akademiska sjukhuset i Uppsala efter att ha försökt berusa sig på den mycket giftiga växten änglatrumpet.
På Internet tillhandahålls torkade blad från änglatrumpet och andra växtpreparat som påstås ha hallucinogen effekt helt öppet med undermeningen att de är ett lagligt substitut för olagliga droger.
Handlarna är noga med att poängtera att man därför som konsument inte riskerar att bli tagen av polis. Det står däremot inget om att många av växterna är mycket giftiga och vid intag kan framkalla livsfarliga tillstånd såsom kramper och medvetslöshet samt att ruseffekten är väldigt oförutsägbar. Det står enbart att konsumerandet av preparaten sker på egen risk.

Företag specialiserar sig
På ungdomssektionen, före detta rejvkommissionen, vid Länskriminalpolisen känner man väl igen problembilden med handel av naturdroger på nätet.
— Det finns en uppsjö företag som har specialiserat sig på den här handeln. De använder sig av en marknadsföring som tyvärr många ungdomar går på, säger utredningsansvarig Manne Jönsson.
— Experimentintresset är enormt stort bland den här gruppen och man letar ständigt efter nya rus. Uppfinningsrikedomen är stark i jakten på nya upplevelser och då kan man pröva nästan vad som helst, säger han.
Naturdrogerna som säljs på nätet är lagliga och enligt Manne Jönsson kommer de antagligen att förbli det.
— Det måste göras mycket utredning och forskning för att sedan narkotikaklassa preparat utifrån vissa kriterier. Men de här giftiga växterna är inget substitut för narkotika, utan något som man bara testar en gång. Effekten är dålig och obehaglig, säger han.

Svårt att känna till utbredningen
Det är svårt att veta hur utbrett användandet av naturdroger är eftersom man vid drogtester inte letar efter dessa typer av preparat.
På Giftinformationscentralen har man sett en trend på senare år att människor hör av sig som har beställt preparat via Internet i drogningssyfte och där det sedan har gått snett. Att det inte informeras om biverkningar på Internetsidorna kommer inte som en överraskning.
— Det är geschäft det handlar om, konstaterar överläkare Mark Personne på Giftinformationscentralen.

Inte vanebildande
— Jag tror inte att den här handeln kommer vara bestående eftersom de har växterna inte är vanebildande och upplevelsen väldigt ofta är negativ. Tyvärr är lusten att prova en gång stark, säger Mark Personne.
På Rättsmedicinalverket i Linköping känner man inte till något svenskt dödsfall av intag av giftiga växter och frön i berusningssyfte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om