Nattvandring ökar tryggheten

Uppsala ligger i framkant när det gäller nattvandring. Det senaste året har antalet nattvandrare blivit ungefär 320 fler.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2010-02-02 09:01
Under hösten 2009 startades nattvandringsgrupper i Eriksberg och Vattholma. Just nu är Skyttorp och Stenhagen på god väg att sätta i gång sin verksamhet.
- Det är ju naturligtvis väldigt roligt, och det behövs verkligen, säger Claes Tollinger på Uppsala kommun.
Ofta är det skadegörelse eller andra oroligheter i ett område som ökar intresset för nattvandring. Sedan höstens stenkastning mot polis och bussar i Stenhagen och Gottsunda, har kommunen haft extra fokus på just dessa områden.
- Jag vet av erfarenhet att nattvandring fungerar. Det är inte lika roligt att förstöra saker när det står ett gäng vuxna i närheten och tittar på. Ett framgångsrikt exempel är Årsta där oroligheterna lugnade ner sig avsevärt sedan en nattvandringsgrupp startat, säger Claes Tollinger.

Bättre belysning, fler förhyrda p-platser och färre buskage. Det är några av punkterna som ska uppfyllas om ett område ska bli trygghetscertifierat av Uppsalahem. Hittills har bolaget certifierat ett område, Bröderna Berwalds väg, i Gottsunda. Planen är att ytterligare fyra områden, bland annat i Stenhagen, Sävja och Slavsta, ska certifieras under 2010.
- Vi ska precis ge ut en kundenkät till våra hyresgäster vid Bröderna Berwalds väg, så jag vet inte än vilket resultat satsningen gett. Enligt vad jag har hört från den lokala hyresgästföreningen känner sig många boende i området mycket tryggare, säger Johanna Hulander på Uppsalahem.

Upprepade våldtäkter och personrån i närheten av von Bahrska häcken har fått Uppsala kommun att agera. Under slutet av förra året gallrades skog och sly bort från häckens västra delar, längs Gamla Uppsalagatan fram till Bärbyleden, för att förhindra att fler brott begås.
- Tryggheten i området har ökat markant. Det är i alla fall vad flera boende i området berättat för våra anställda som arbetat med gallringen, säger Ingemar Carlsson, chef på parkenheten vid Uppsala kommun.
Från och med nu kommer området att gallras två gånger per år för att hålla området öppet. Uppsala kommun har också förstärkt belysningen vid det gallrade området.

Sedan fem år tillbaka har Uppsalapolisen i samarbete med Svensk Handel och flera fackförbund arbetat för att säkerhetscertifiera butiker som drabbats av rån. Hittills har ingen av de certifierade butikerna haft några tjuvar på återbesök.
- Så fort vi får reda på att en butik blivit rånad åker vi dit och pratar med personalen. Vi informerar dem hur de kan göra sin butik mer säker och erbjuder dem en utbildning i hur de ska hantera och agera vid rån- och snatteriförsök. Det brukar vara mycket uppskattat, berättar Kjell Åke Ederyd på Uppsalapolisen.
Direktiven butiksägarna får handlar ofta om kontanthantering, att hålla stora mängder kontanter borta från butiksytan. Några månader senare återvänder Kjell-Åke Ederyd till butiken för att inspektera de eventuella ändringar som gjorts. Är de godkända enligt polisens kriterier, säkerhetscertifieras de.
- Nationellt ökar antalet rån i Sverige. Men i Uppsala län har de faktiskt minskat. År 2005 hade vi ett trettiotal rån i länet, nu är vi nere under 20, säger Kjell-Åke Ederyd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om