Det visar en studie bland närmare 1800 kvinnor och män i Uppsala, Göteborg, Reykjavik och Antwerpen, som publiceras på nätet i facktidskriften European Respiratory Journal.
– Våra resultat kan förhoppningsvis på sikt få betydelse både för möjligheterna att behandla halsbränna och för att förebygga astma och andra besvär i luftvägarna, säger professor Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik.
Vid två tillfällen, med nio års mellanrum, besvarade deltagarna en omfattande hälsoenkät och genomgick tester av lungfunktionen och luftrörens känslighet.
Svaren bekräftar att halsbränna och sura uppstötningar är vanliga och ofta segdragna besvär. Omkring var 13:e deltagare rapporterade vid båda tillfällena besvär av halsbränna och sura uppstötningar efter att ha gått och lagt sig.
Vid det första undersökningstillfället hade ingen av deltagarna besvär av till exempel pip och väsningar i bröstet eller andnödsattacker, men under de följande nio åren fick sex procent av deltagarna diagnosen astma.
Ännu fler rapporterade vid uppföljningen att de hade nattlig hosta, tryck över bröstet och andra luftrörsbesvär. Många hade också symtom som tydde på att de brukade ha upprepade andningsuppehåll under sömnen, så kallad obstruktiv sömnapné.
När forskarna granskade vilka som hade fått astma, andra luftvägsbesvär eller sömnapné såg de att dessa problem var två till tre gånger vanligare bland kvinnorna och männen som hade segdragna besvär av halsbränna när de lagt sig jämfört med bland deltagarna som hade varit förskonade från nattliga halsbrännaproblem.
– Dessa fynd talar för att långvarig nattlig halsbränna med sura uppstötningar kan vara en viktig bidragande orsak till uppkomsten av astma, andra luftvägsbesvär och sömnapné, säger Christer Janson.
Losec och liknande mediciner, som förhindrar produktionen av saltsyra, brukar effektivt lindra besvären vid halsbränna. Det finns studier som visat att personer med både halsbränna och astma fått en lindring också av astman när de tagit sådana syrahämmande läkemedel.
– Vi tror dock att även andra ämnen än saltsyra i de sura uppstötningarna, som inte påverkas av sådan medicinering, kan påverka luftrören och lungorna negativt. I en uppföljande studie planerar vi att närmare undersöka denna hypotes, säger Christer Janson.