Nattjour i Australien

Det är inte nödvändigt att en trött röntgenläkare i Uppsala tolkar de röntgenbilder som tas akut under natten vid Akademiska sjukhuset.Tolkningen kan med fördel skötas från en plats där det råder dag på andra sidan jordklotet.

-Det går att få tillförlitliga utlåtanden från andra sidan jordklotet inom en halvtimme, säger röntgenläkaren Hampus Eklöf.

-Det går att få tillförlitliga utlåtanden från andra sidan jordklotet inom en halvtimme, säger röntgenläkaren Hampus Eklöf.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2005-06-10 08:27
Det visar resultaten av ett första mindre försök att låta en i Australien utplacerad röntgenläkare sköta tolkningen av röntgenbilder som tas nattetid i Sverige.
—Försöket är visserligen litet, men talar ändå starkt för att det går att från andra sidan jordklotet få tillförlitliga svar inom en halvtimme efter att röntgenbilderna tagits i Uppsala, säger Hampus Eklöf, röntgenläkare vid Akademiska sjukhuset och huvudansvarig för projektet.
Egna erfarenheter av att jobba nattetid gav honom idén till försöket, som döpts till projekt Nattuggla.
—När man som jag kommit upp i medelåldern blir det bara jobbigare och jobbigare att arbeta nattetid. Att tolka röntgenbilder framåt småtimmarna både känns trögare och tar betydligt längre tid än under dagtid, säger Hampus Eklöf.

Svalt intresse
Med den nya digitala bildtekniken kan röntgenbilder överföras via telenätet till snart sagt vilken plats som helst på jorden. Den läkare som ska tolka bilderna behöver därför inte längre befinna sig på samma plats som bilderna tas.
—En första idé var att dela på nattjournerna och skicka röntgenbilder för utlåtanden mellan olika sjukhus i vår egen sjukvårdsregion, men intresset för den var svalt. Det väckte tanken att i stället sköta tolkningen från andra sidan jorden, berättar Hampus Eklöf.
I ett första pilotförsök, som gjordes för ett par månader sedan, åkte en röntgenläkare och en tekniker från Akademiska sjukhuset till Sydney i Australien. Under en vecka gjordes under australisk dagtid från en arbetsstation i staden utlåtanden om röntgenbilder som tagits svensk nattetid på 75 patienter vid Akademiska sjukhuset.
—I det stora hela lyckades vi uppfylla målet att svaren skulle vara klara inom en halvtimme efter att bilderna tagits i Uppsala. Det vara bara när det gällde vissa undersökningar med skiktröntgen som målet på grund av otillräckligt snabb bildöverföring inte uppnåddes, men det problemet ska gå att lösa tekniskt, säger Hampus Eklöf.
I försöket gjorde såväl röntgenläkaren i Sydney som en röntgenläkare i Uppsala utlåtanden kring samma röntgenbilder.
—Några stora skillnader mellan dem fanns inte, men i ungefär vart sjätte fall kom utlåtandet faktiskt snabbare från Sydney än härifrån Uppsala, säger Hampus Eklöf.

Utvidgat försök
Med stöd av dessa första positiva resultat hoppas han att sjukhuset nu ska anslå medel till en utvidgad försöksverksamhet under några månader. Precis som under det första pilotförsöket är det tänkt att svenska röntgenläkare och tekniker ska finnas på plats i Australien.
—Åtminstone så länge som alla röntgenremisser skrivs på svenska är det nödvändigt att svenskspråkig personal sköter verksamheten, men det är något som kan komma att förändras i framtiden, säger Hampus Eklöf.
Under de tre senaste åren har antalet röntgenundersökningar per natt mellan midnatt och klockan sju på morgonen vid Akademiska sjukhuset pendlat mellan fyra och 44. I genomsnitt undersöks 16 patienter per natt efter midnatt.
—Det är en för liten volym för att få ekonomi på verksamheten. Om flera sjukhus samarbetar med gemensam nattjour från andra sidan jorden kan verkamheten däremot förmodligen ge en ekonomisk besparing samtidigt som den innebär en bättre arbetsmiljö för oss röntgenläkare, säger Hampus Eklöf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!