natti, natti

När börjar den? När slutar den? Natten låter sig inte förklaras så lätt. Men en kulturnatt, då? Ska den sluta när natten just har börjat? Nä, det känns inget bra. Så UNT Fredag letade fram några nattugglor som vägrar gå och lägga sig på lördag.

Uppsala2001-09-07 00:01
Kulturnatten, lördag, kl 10-?.


Det är roligare att göra saker på en annan tid än normalt. Och helst på natten, den är störst, bäst och vackrast i sammanhanget. Miljontals små störningar försvinner och gör den till en frizon i livet, utan telefonsamtal, utan kontorstid och öppettid, busstidtabell och plikter. Den allra bästa natten är den man aldrig hinner somna alls.
Och i morgon, lördag, är det KulturNatten, så står det på den stolta, tiosidiga broschyren med ett nattblått omslag. Det verkar lovande.
På sidan tre hittar jag ett uppslag med 64 olika evenemang: modern jazz på Basic Hotel, fotomaraton med Uppsala fotografiska sällskap, kalligrafiutställning på Café Uroxen med mera. Men det är lite konstigt. Bara två av alla 64 pågår efter klockan tolv och det är: Kom och ljug vid midnatt med Jerk Elmén på Ekocaféet och så Aplers krog som kör till klockan 04. De flesta arrangemangen slutar faktiskt kring klockan tio och elva.
Okej, nästa uppslag kanske är nattigare. Fredmans har öppet till kl 04, Club Blåbär på Grand stänger kl 02 och den kurdiska dansen på Stora Torget pågår till klockan 01. Men nästan allt på det uppslaget slutar också kring tio-elvatiden. Är kulturen så trött av sig? Har den blivit gammal och måste lägga sig tidigt? Behöver den sova även på Kulturnatten?

Av årets cirka 254 kulturnattsevenemang är det bara tio som håller på efter klockan tolv. Och ytterligare 20 stycken som pågår från klockan elva och framåt.
Jaha ja, då fungerar inte att käka middag hemma och sen gå ner på stan. Den som kommer dit klockan tio får ila runt som en galning för att hinna. Ingen höjdare direkt. Att stressa på natten är ungefär som att jobba på dagen.
Efter att ha tittat vidare i programmet står det fullständigt klart. Det bästa är att koka frukostäggen, dra i sig skinkan och en kopp svart kaffe och gå ut direkt. Somligt börjar redan klockan elva på förmiddagen. Är det natt - verkligen?
I uppslagsboken står: I mer allmän bemärkelse omfattar natten endast tiden mellan skymningens slut och gryningens början, alltså den mörka delen av dygnet. Då måste något ha hänt i Uppsala. Har ordet natt fått en ny betydelse som jag missat, precis som de som skrev i Nationalencyklopedin?
Bengt Nordberg, professor i sociolingvistik, får förklara meningen med ordet.
- Natt kan nog betyda lite olika saker. Antingen den mörka tiden på dygnet, svårt att säga i exakt tid men kanske någonstans mellan 22-23 och 06 är den allmänna innabörden så här års.

Men ordet har nog också fått en annan betydelse som gäller vid sådana här evenemang. Man brukar ju tala om nattorientering och det kan pågå före midnatt.
Har ordet fått ett annat värde?
- Det skulle man möjligen kunna säga. En nattklubb har ju inte heller öppet hela natten, ändå heter den som den gör.
Som exempel på ett annat ord som fått en helt ny betydelse nämner han ordet penna, som från början betydde gåsfjäder. Fast den förändringen har tagit avsevärt längre tid.
Men är det ändå inte lurigt att kalla det för Kulturnatten? Som för att verka lite mer exotisk ocn spännande?
- Ja, kanske, det är väl möjligt att man använder ordet i just den betydelsen, säger Bengt Nordberg.
Vad skulle du kalla evenemanget?
- Ja, det är svårt att säga. Jag är inte så snabbtänkt. Kulturfest kanske, nja, jag vet inte.

Gunnar Welin är en person som är van vid sena klockslag. Han är astronom. Fast när han besvarar frågan om när natten infaller blir det riktigt krångligt. Han säger att natten är tiden mellan skymnings slut och grynings början. Men att det även finns tre olika definitioner på skymningen. Skillnaderna är solens läge under horisonten mätt i grader. Men inte ens med astronomens sätt att se på natten infaller den mellan klockan elva på förmiddagen och elva på kvällen.
Vad skulle han då kalla kulturnatten om han fick bestämma?
- Kulturkväll vore väl lite rimligare. Kulturdag låter som lite vadsomhelst och kulturskymning är ju inte så lyckat, säger Gunnar Welin.
Han skulle gärna se att den började på kvällen och höll på hela natten.
Men varför är det så här?

Elise Rhodin är kulturnattsgeneral på Uppsala kommun. Hon är kluven i sin uppfattning. Å ena sidan anser hon att det tiden räcker. Till exempel är det bra för dem som ska ta bussen hem, hon syftar då på unga. Men å andra sidan skulle hon vilja att arrangemangen höll på lite längre, så att det inte blir så hektiskt för folk som vill delta i många av programpunkterna.
Hon har fått veta att vissa besökare känner sig frustrerade av att behöva missa evenemang.
- Jo, det är så att arrangörerna tenderar att lägga evenemangen tidigare och tidigare, säger hon.
- Jag tror att det beror på att de inte orkar hålla på senare. Ta dem som varit aktiva hela dagen. Det blir för mycket, för tungt. Och de flesta jobbar ju helt ideellt. Eller också är det personer från institutioner med lite pengar. Man kanske skulle kalla det för kulturkväll.
Har ni funderat på att döpa om evenemanget?
- Nej, det har vi inte. Kulturnatten är Kulturnatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!