Nattbussen från Stockholm stoppas
På tisdagseftermiddagen lade Kommunal ett nytt varsel i den pågående busskonflikten. Nästa helg stoppas alla långdistansbussar och de flesta flygbussar. Men busspendlarna till Stockholm slipper jaga resalternativ - länstrafiken rullar på som vanligt.
I fredags valde Kommunal att utlysa en paus i strejken som då pågått i fyra dagar, i väntan på att kunna inleda ny förhandling med Bussarbetsgivarna, som lämnat ett nytt bud. Måndagens förhandling strandade dock efter nio timmar.
Enligt Kommunal bröt förhandlingen samman i natt på grund av att Kommunal inte kunde acceptera helhetsbilden.
- Just nu pågår inga förhandlingar och det finns ingen kontakt mellan oss och arbetsgivarsidan, säger Serkan Köse, pressekretare på Kommunal.
På gårdagens presskonferens avslutade Kommunal med att lägga ett nytt tungt varsel som slår direkt mot semestrande svenskar. I princip alla långdistansbussar i Sverige stoppas natten till fredag 18 juli. Det rör alla bussar som körs av Flygbussarna AB, Swebus Express AB och Säfflebussarna AB. Bara charterverksamheten och Flygbussarnas trafik till och från Skavsta flygplats undantas.
Det innebär bland annat att busstrafiken till och från Arlanda stryps rejält, samt att de sena nattbussarna mellan Stockholm och Uppsala, som körs av Swebus Express, kommer att stoppas.
- Det är arbetsgivaren som har ansvaret för den skada strejken kan orsaka. Det är de som bär ansvaret om strejken utvidgas, säger Håkan Pettersson, Kommunals andre vice ordförande och avtalsansvarige.
- Vi har förståelse för att många känner oro för strejken och funderar över hur de ska komma till jobbet. Andra är beroende av bussarna för att kunna få en riktig semester. Det är bussarbetsgivarna och inte allmänheten som är vår motpartsäger Håkan Pettersson.
- Det är väldigt tråkigt att behöva konstatera att Kommunal inte är beredda att medverka till att hitta en lösning på konflikten, och att man nu åter kommer att utsätta allmänheten för de svåra påfrestningar som en strejk innebär, säger Peter Jeppsson, vd i Transportgruppen och Bussarbetsgivarna. Vi tog vårt ansvar och gjorde ett försök att hitta fram till ett avtal, men Kommunal ställer ultimatum - de skall ha allt som de begärt, annars blir det strejk, fortsätter Peter Jeppsson.
Fackets krav är att ramtiden, dvs den längst möjliga tiden för en arbetsdag, ska sänkas från 13,5 till 13 timmar; samt elva timmars vila per dygn; löneökning på 1 600 på 22 månader (cirka 12,5 procent) samt att en visstidsanställningsform upphör.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!