Nattarbetare utsätts för en extra påfrestning. De löper ökad risk för att drabbas av hjärtinfarkt och andra hjärt- och kärlsjukdomar, liksom magsår och bröstcancer. För andra typer av cancer är sambanden inte lika tydliga.
Biologin att sova på natten är djupt nedärvd och ingenting man kan ställa om. Forskningen visar att även om sovmiljön är optimal så sover man dåligt på dagen. En sak som alla nattarbetare har gemensamt är att de lider av sömnbrist under arbetsperioderna och behöver sova i kapp när de är lediga.
Hur bra man klarar nattarbete är individuellt, men åldern spelar en stor roll.
– De allra flesta börjar tycka att det känns extra motigt och slitsamt när de närmar sig 45–50-årsåldern. Då brukar de få stora problem med att sova på dagen, berättar Göran Kecklund, forskare vid Stressforskningsinstitutet och huvudförfattare till den färska rapporten Arbetstider, hälsa och säkerhet.
Vår biologiska förmåga att sova djupt och länge har sin topp i 25-årsåldern. Men Göran Kecklund vill poängtera att det finns de som även högt upp i åren sover utmärkt och kan få nattarbete att fungera genom en sund livsstil och genom att göra sådant som främjar god sömn, exempelvis varva ner innan de går och lägger sig.
– Jag tror att många skiftarbetare har en god förmåga att koppla av. Man får inte fundera på vardagsbekymmer och vad som ska hända nästa dag. För att få sova behöver man lugn och ro i själen.
En förutsättning för att klara av nattskift är ett bra schema med tillräckligt många lediga dagar då man kan vila ut och prioritera sociala aktiviteter. En viss förkortning av arbetstiden är också en fördel, en heltid kan då bestå av 32–35 timmar i veckan. Ett skäligt skifttillägg kan göra att man dessutom har råd att gå ner i arbetstid. Sedan får arbetstempot inte vara för högt. På natten sjunker ämnesomsättningen och vi är inte biologiskt konstruerade att hantera hög stress under natten. Men först och främst måste man känna att nattarbete passar en.
Göran Kecklund har några tips på vad var och en kan göra.
– Acceptera sömnbristen och kompensera den med en extra tupplur på dagen. Se till att gå ut en stund i dagsljus. Lägg till det en vettig livsstil och regelbundna måltider. Vi behöver alla äta rätt och motionera, men för nattarbetaren är det särskilt viktigt.
De som jobbar natt måste prioritera återhämtning när de är lediga och inte vara för ambitiösa. Det får hellre vara lite stökigt hemma och ogräs i rabatterna. Den inställningen kan förresten alla ha glädje av´.