Socialdemokraterna har fattat beslut om Nato – och det blir ett ja. Beslutet fattades av partistyrelsen under söndagen. Vivianne Macdisi (S) är ledamot i partistyrelsen och regionråd i Uppsala, och hon var själv med på mötet.
– Det är en otrolig dialog vi har haft. Det är fortfarande många medlemmar som inte tycker att det är en bra idé men på partistyrelsen i dag fanns en överväldigande majoritet för ett medlemskap, bland Socialdemokraterna, som i Sverige generellt. Under den här perioden har stödet för Natomedlemskap ökat dramatiskt.
Vad händer nu?
– Nästa steg är att det i morgon kommer vara en debatt i riksdagen kring frågan, så att alla partier har möjlighet att diskutera det. Sen fattas beslut av regeringen om att ansöka.
När regeringen fattat beslutet sätter ansökningsprocessen i gång. Tanken är att göra ansökan tillsammans med Finland, som i sin tur ska skicka in sin ansökan nu i veckan. Exakt hur lång tid det skulle ta innan Sverige blir medlemmar i Nato är svårt att svara på, säger Vivianne Macdisi. Det kan ta allt från några månader upp till ett år.
Ett av förbehållen om ansökan blir godkänd ska vara att inga kärnvapen ska placeras ut i Sverige, berättar hon.
– Det är en viktig princip för oss, som också andra natoländer ställt krav på, till exempel Norge.
Vad kommer ett Natomedlemskap innebära för Uppsala?
– Jag tror, som det blir i resten av landet, att det kommer efterföljas av en diskussion här med befolkningen om hur det kommer det påverka oss. Vi kommer behöva ha en förhöjd beredskap, det omfattar även Uppsala. Där finns det säkerhetspolitiska överväganden också och det är viktigt att vi fortsätter den här diskussionen i Uppsala.
Vänsterpartiet har varit tveksamma inför ett Natomedlemskap och har varit för en folkomröstning i frågan. Hanna Victoria Mörck är distriktsordförande för V i Uppsala.
– Det var väl rätt så väntat att S skulle fatta det här beslutet. Vi har sett att det som hänt med invasionen av Ukraina har lett till ett behov av att ta fram den här nya säkerhetspolitiska analysen från regeringens sida. Men som Nooshi Dadgostar säger, det saknas en diskussion om nackdelarna och riskerna, säger hon.
Hon menar att nackdelarna med ett Natomedlemsskap inte bemötts i tillräckligt stor utsträckning, och att en folkomröstning skulle leda till en nödvändig debatt i frågan.
– Då skulle saker och ting hamna i en annan dager. Nu har nästan bara fördelar lyfts fram, och det förstår jag att förespråkarna tycker är bra. Men det är synd att de inte bemöter nackdelarna. En debatt hade kunnat förankra beslutet i folklagren.
Men Vivianne Macdisi anser inte att tiden finns för att hålla en folkomröstning.
– Jag tror att hade vi haft mer tid hade vi använt den tiden, men vi behöver fatta det här beslutet nu, därför att riskerna är större om vi står vid sidan av.
Hon tillägger att Sverige skulle stå ensamma i Norden om man valde att inte ansöka tillsammans med Finland, och att det vore riskfyllt.
– Jag har inte hört ett rungande överväldigande svar från folk om att vi behöver en folkomröstning i frågan. Jag har pratat med oerhört många Uppsalabor. Den övervägande majoriteten tycker att vi ska gå med.
Ett beslut om Natomedlemskap måste fattas enhälligt av medlemsländerna, och Turkiet är ett av Natoländerna som uttryckt skepsis om ett svenskt medlemskap.
Vad händer om vi skulle få ett nej från Nato?
– Man kommer inte få ett nej. Om man tittar historiskt så har Turkiet tillåtit det varenda gång. Jag ser inte att det finns på kartan att de kommer säga nej, men de kommer trilskas lite på vägen.