Risken för krig stoppar naturreservat

Det blir inget naturreservat vid Tunåsen (i norra Uppsala). Försvarsmaktens invändningar och det säkerhetspolitiska läget väger tyngre, enligt länsstyrelsen.

Anna Jakobsson, miljösamordnare, säger att det blir svårare att samordna skötseln av området när det inte blir naturreservat.

Anna Jakobsson, miljösamordnare, säger att det blir svårare att samordna skötseln av området när det inte blir naturreservat.

Foto: Johanna Färlin

Uppsala2024-11-12 05:00

Nyheten i korthet

  • Planerna på att skapa ett naturreservat vid Tunåsen i norra Uppsala har stoppats av länsstyrelsen på grund av Försvarsmaktens invändningar och det nuvarande säkerhetspolitiska läget.
  • Enligt kommunen innebär det att samordningen av skötseln av naturområdet nu blir svårare.
  • Kommunen har inte överklagat länsstyrelsens beslut, och tiden för att överklaga har nu gått ut. Kommunen menar att det hade varit utsiktslöst att överklaga, med tanke på hur högt prioriterat försvaret är.

Backsippor och sandälskande insekter är några arter man ville gynna med naturreservatet vid Tunåsen och Röbo. Här finns ett välbesökt friluftsområde i norra Uppsala som kommunen ville få en bättre samordnad skötsel av genom att bilda ett naturreservat. Men nu har länsstyrelsen satt stopp för planerna, efter att Försvarsmakten överklagat kommunens beslut bland annat med hänvisning till Natomedlemskapet.

Solmaz Vikström, chefsjurist vid länsstyrelsen, säger att bakom beslutet ligger svåra avvägningar mellan å ena sidan riksintresset för Försvarsmakten och å andra sidan det skydd ett naturreservat får.

– Det är knepigt men vi har ett system där lagstiftaren har valt att ge tyngd till Försvarsmaktens intressen enligt vår tolkning, säger hon.

I beslutet skriver länsstyrelsen att det inte finns skäl att ifrågasätta Försvarsmaktens påstående om att naturreservatet kan hindra en utökning av verksamheten på Ärna. Bullret från flygflottiljen vägs in när det ska ges tillstånd för Försvaret att utöka sin verksamhet. Och buller i närheten av ett naturreservat som har till syfte att värna om friluftslivet kan innebära att man kommer fram till att det är olämpligt, menar länsstyrelsen. Och en sådan utökning kan enligt Försvaret troligen väntas i en nära framtid på grund av dagens säkerhetspolitiska läge och ett fördjupat försvarssamarbete med USA och Natomedlemskapet.

undefined
Solmaz Vikström, chefsjurist vid länsstyrelsen i Uppsala, säger att beslutet om naturreservatet har varit knepigt.

Prövningen av ett nytt miljötillstånd för Ärna görs ju även den av länsstyrelsen, varför kan ni inte i samband med den väga in Försvarsmaktens behov om det är prioriterat?

– Även om det är länsstyrelsen som gör den prövningen så går det inte att utesluta att naturreservatet får en påverkan på beslutet om ett utökat miljötillstånd. Men det är som sagt en svår fråga och det finns inte så mycket rättslig vägledning. Det hade varit bra att få det här beslutet prövat i nästa instans.

Det låter som om du tycker att beslutet borde ha överklagats?

– Jag har respekt för om någon kan tycka att vi gjort en felaktig tolkning och att Försvarsmakten borde ha varit mer precis i sina skäl för att motsätta sig naturreservatet. Men jag står för beslutet, säger Solmaz Vikström.

undefined
Gamla Uppsala åskullar har bland annat ett rikt insektsliv i öppna sandmiljöer, som behöver skötsel för att inte växa igen.

Men det blir ingen prövning av om länsstyrelsens beslut är riktigt eller inte. Kommunen har inte överklagat beslutet, och tiden för att överklaga det har nu gått ut.

– Våra jurister bedömde att det hade varit utsiktslöst att överklaga. Nästa instans vid ett överklagade hade varit regeringen. Och med tanke på hur högt prioriterat försvaret är så bedömde vi att utsikterna var små att det blivit någon ändring, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen har hävdat att reservatsföreskrifterna ger möjligheter för Försvarsmakten att fortsätta att använda området, och till och med köra stridsvagn där. Det kommunen har velat få till är en samordning mellan markägarna av skötseln i området, något som nu blir svårare, enligt Anna Jakobsson, miljösamordnare på kommunen.

– Det här är ett område som kräver ganska mycket skötsel. Det har gjorts försök att komma överens mellan de olika markägarna, men det har varit svårt eftersom det inte har funnits någon utpekad förvaltare. Om vi hade kunnat bilda ett naturreservat hade vi haft större möjlighet att lyckas med det, säger hon.

Ingen representant för Försvarsmakten har velat ställa upp på en intervju. I ett mejl hänvisar de till de yttranden som tidigare har skickats till länsstyrelsen.

Karta: Tunåsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!