Nätmobbning drabbar fyra av tio

Nära varannan ungdom har någon gång blivit kränkt via sms eller internet. Var tredje har fått elaka sms eller mejl och nästan sju procent har fått oönskade bilder utlagda på internet. Det visar en ny undersökning.

Internet och mobiler ökar risken för mobbning, menar Ida B Lindman, barnombudsman i Uppsala.

Internet och mobiler ökar risken för mobbning, menar Ida B Lindman, barnombudsman i Uppsala.

Foto: Kattis Strömgren/arkiv

Uppsala2009-08-20 13:26
Av de drygt 1 000 ungdomar i åldrarna 14 till 18 år som tillfrågats har 41 procent känt av kränkningar där mobiltelefoner och internet använts. Det är antimobbningorganisationen Friends som har gjort undersökningen, som är rikstäckande. De efterlyser ett större fokus på internet och sms.

Ida B Lindman, barnombudsman i Uppsala, ser det här sättet att mobba som en förlängning och en del av "vanlig" mobbning.
- Internet och mobiler ökar risken för mobbning eftersom det är så mycket lättare att trakassera någon som man inte ser, säger hon.
Kränkande handlingar på nätet och via telefon är lika illa som vilka andra handlingar som helst, och det menar Ida B Lindman är någonting som barn och ungdomar behöver lära sig.
På internet finns en hel rad chattar och forum som ungdomar möts på och trakasserierna kan se olika ut.
- Jag har haft kontakt med unga som har haft det jättejobbigt på MSN. Det kan handla både om kränkningar och konflikter.

Bilder på nätet är helt klart också ett problem. Där är det inte ovanligt att personen själv först har lagt upp en bild och inte tänkt på att den kan spridas.
Ida B Lindman ser också att många unga drabbats av elaka meddelanden till sina mobiler.
- Sms kan vara ett problem på andra sätt också, när kompisar som mår dåligt hör av sig även på natten. Där får vuxna fungera som förebilder, de kan stänga av sin mobil om natten och visa att man inte behöver gå att nå hela tiden.

Föräldrar hör ofta av sig till barnombudsmannen för att de behöver råd. Ofta är de frustrerade och vet inte hur de ska få stopp på trakasserierna.
- Det är väldigt viktigt att skolan tar tag i detta och att de visar att de har nolltolerans! Det är bra om skolan ständigt för en dialog med eleverna om de här frågorna. Även föräldrar behöver få information.

Under sommaren går den här typen av mobbning ofta ner, visar Friends undersökning, men tar fart igen vid skolstarten. De flesta, sex av tio, vet vem det är som mobbar dem, framför allt är det någon i samma klass eller på skolan. Ida B Lindman säger att det utsatta barnet ofta vet vem det är som trakasserar, men vill inte skvallra för att de tror att situationen kan bli värre.
Fakta Nätmobbning
Undersökningen visar att av ungdomar i åldrarna 14-16 år har:
41 % utsatts för kränkningar via mobil eller internet,
av dem har 31 % fått elaka meddelanden, 22 % blivit blockade och 12 % blivit hotade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om