– Den största skillnaden nu jämfört med innan uppropet är att vi fått en mer öppen kultur där vi vågar prata om sexuella trakasserier, och hur vi ska jobba för att för att förändra en ojämställd kultur. Vi har exempelvis haft #inationensintresse som en stående punkt på våra styrelsemöten och insikterna från uppropet har inkorporerats i en punkt som rör arbetsmiljö, säger Annie Larsson, nytillträdd förste kurator på Västgöta nation.
Hugo Stiernstedt, som tidigare varit förste kurator, berättar att alla på nationen var i chock när vittnesmålen om övergrepp kom ut.
– Dagarna och veckorna efter uppropet präglades av upprördhet och uppgivenhet och en känsla av att vi måste förändra det här! Vi hade redan arbetat med jämställdhetsfrågor länge och hade en jämlikhetsplan. Men det gav oss en knuff att arbeta mer aktivt för en trygg och inkluderande nationsmiljö.
På Västgöta nation har man vidtagit flera åtgärder. I marknadsföringen av dam- och herrmiddagar har det tydliggjorts att alla är välkomna och nationen har också klargjort vart studenter som utsatts för sexuella övergrepp kan vända sig.
– Nu har vi ett anmälningsformulär direkt på hemsidan där den som blivit utsatt kan vara anonym om den vill. Eftersom vi på nationen både jobbar och festar tillsammans, kan det vara känsligt att berätta att du blivit utsatt av någon du känner, säger Annie.
Även en extern föreläsare har tagits in som utbildat personalen i åskådarperspektiv.
– Numera har alla ansvariga för nationens verksamheter koll på beredskapsplanen och på hur en incidentrapport skrivs. De som jobbar under en kväll på nationen har också ett ansvar att reagera om de ser en misstänkt situation av sexuella trakasserier. Då ska man gå fram till personen ifråga och berätta vad man såg och höra hur hen mår, berättar Annie.
Även på Uppsalas andra nationer har det vidtagits åtgärder under året som gått. Norrlands nation har exempelvis startat ett jämlikhetsutskott, Östgöta nation har startat en affischkampanj där de tydliggör nationens nolltolerans mot sexuella trakasserier och Södermanland-Nerikes nation har infört en likabehandlingsplan.
– Vi är inte ensamma om att jobba för att nå upp till kraven som ställdes i uppropet. Alla stans nationer vill skapa en nationsmiljö som är inkluderande och fri från sexuella trakasserier, säger Hugo.