Nationell plan behövs för jämställd cancervård
En nationell cancerplan är nödvändig för att skapa en jämlik cancervård. I dag avgör i många fall bostadsorten vilken behandling och omvårdnad en patient med cancer får.
— Erfarenheterna från andra länder visar att en nationell cancerplan kan bidra till en påtaglig sänkning av dödligheten i cancer, säger professor Bengt Westermark, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd och forskare vid Rudbecklaboratoriet i Uppsala.
I den nya Cancerfondsrapporten 2006 ges flera exempel på att det finns skillnader i cancervården mellan olika regioner och olika sjukhus i Sverige.
Ett är att användningen av det förhållandevis nya (och dyra) läkemedlet Herceptin, som förbättrar överlevnaden vid vissa former av bröstcancer, skiljer sig kraftigt mellan landets olika sjukvårdsregioner.
Ett annat är att dödligheten i samband med operationer av ändtarmscancer är betydligt högre vid vissa sjukhus och regioner än i andra.
— Både vad gäller resultaten av behandling av tarmcancer och användningen av Herceptin hör dock invånarna i Uppsala län till de mer lyckligt lottade, säger Bengt Westermark.
Hela vårdkedjan
Cancerfonden har, i likhet med Världshälsoorganisationen, sedan flera år krävt att det upprättas en nationell cancerplan.
En sådan plan skulle omfatta hela vårdkedjan, från förebyggande insatser till vård i livets slutskede, och ställa upp nationella mål för sänkt sjuklighet och dödlighet i cancer.
— I till exempel England sjönk antalet dödsfall i cancer dramatiskt när landet införde en nationell cancerplan år 2 000. Även om Sverige har ett mycket bra utgångsläge bör en cancerplan kunna sänka dödligheten också här, säger Bengt Westermark.
Cancerfondsrapporten tar upp ytterligare fyra större problemområden som den vill ska tas upp i en framtida nationell cancerplan.
DeT gäller arbetet med att förebygga cancer, brist på specialister inom cancervården, osäker vård i livets slutskede och möjligheterna till psykosocialt stöd och rehabilitering.
Minska med en tredjedel
Enligt rapporten skulle förebyggande arbete kunna minska antalet cancerfall med ungefär en tredjedel. Ett totalt rökstopp skulle enligt rapporten kunna förhindra mer än vart sjunde dödsfall i cancer.
I rapporten redovisas också hur de politiska partierna ställer sig till kravet på en nationell cancerplan. Partierna i den borgerliga alliansen är positiva medan socialdemokraterna hittills sagt nej och stödpartierna v och mp inte tagit ställning i frågan.
Är inte Cancerfonden rädd för att så här under ett valår bli beskylld för att låta sig utnyttjas politiskt?
— Vi har lyft fram behovet av en nationell cancerplan i fem års tid. Cancerfonden är en oberoende organisation. Vi kan inte hejdas i vårt opinionsarbete av att det är valår i år, säger Bengt Westermark.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!