Under förra årets nationaldag ordnades ”Öppen hamn” för första gången. Tanken var att erbjuda aktiviteter kopplade till båtliv för att på så sätt piffa upp Uppsalas firande och skapa en folkfest centrerad kring hamnen. Evenemangsgeneralen David Nord Wallin börjar redan prata om en tradition, trots att det inte var alla som trodde på evenemanget då det begav sig.
– Kommunen sa till oss: ”Kommer det 500 personer ska ni vara glada. Då kan vi gå in och sponsra nästa år.” Det kom runt 15 000 personer, det fanns knappt mat eller toaletter så att det räckte, säger David Nordin Wall.
Stärkta av det stora deltagarantalet förra året, har man nu utvidgat konceptet med ett ökat antal aktörer (och toaletter). Det blir bland annat djur från 4H-gården, ponnyridning, hoppborgar och skattjakt för barnen. Självklart blir det också ett flertal aktiviteter kopplade till båtar och vatten.
– Uppsala kommun kommer att anordna skrotdykning i ån för att visa hur mycket som finns på botten. Det blir också prova-på-segling och uppvisning av båtar från de olika båtsällskapen, säger David Nordin Wall.
Öppen hamn visade sig vara en indikator på att stadsborna törstat efter nya sätt att fira på. Det finns också de som menar att Uppsala har en god chans att kunna erövra nationaldagen och göra den till en återkommande folk-fest.
– 6 juni är en dag som passar Uppsalaborna. Vi är pigga på att haka upp oss på olika traditioner, exempelvis valborg. Det har skett en positiv utveckling de senaste åren och om man tittar in i kristallkulan kommer vi antagligen fira både dagen före och efter, spår kulturdirektören Sten Bernhardsson lite skämtsamt.
I Uppsala är det tradition, precis som i många andra kommuner, att man på nationaldagen välkomnar nya svenskar genom en så kallad medborgarceremoni. I år kommer kronprinsessan Victoria och prins Daniel att delta i festligheterna på Slottet.
Ceremonin är inte öppen för allmänheten, men desto mer välkomna är alla till Parksnäckan där det under eftermiddagen bjuds på klassiskt firande av Uppsala kommun. Även i Linnés Sävja blir det festligheter. (Se mer i faktarutan.)
Och den som är ute efter en fest i gammaldags miljö bör bege sig till Disagården. Camilla Lundin, som planerat evenemanget, berättar att det blir ”same procedure as last year” med flagghissning, musikunderhållning och tal.
Till Disagården är alla välkomna. Därför har man under tidigare år bokat talare som fokuserat på att arbeta mot alla tendenser till överdriven nationalism.
– Vi vill visa att firandet av nationaldagen inte är detsamma som nationalism. Hembygdsrörelsen är tydlig med att vi är emot de krafterna, säger Camilla Lundin, tidigare ordförande i Uppsala Hembygdsförening.
Firandet brukar vara välbesökt och spås bli så även i år. Landstingsrådet Vivianne Macdisi står för talet och sedan blir det folkdansuppvisning, dragspelsorkester och båtuppvisning. Repliken av vikingabåten Embla har renoverats och kommer att visas upp som ett minne från tiden då man kunde segla från Gamla Uppsala till havet.