”Hanna Stjärne, du är en slyna som inte förtjänar att leva. En riktig svinpäls. Det är vi som avgör när du ska dö.”
Det är en av alla nätkommentarer jag fått som journalist. I det här fallet var mitt ”brott” att jag hade varit med och fattat ett beslut om sajten Flashback som den anonyma näthataren inte gillade. Första gången jag blev utsatt var som ung studioreporter på Ekot på Sveriges Radio. Då riktade sig hoten även mot min familj och under en rad år hade vi dold adress och telefon.
I Uppdrag Granskning i SVT har kvinnor berättat om de omfattande grova kränkningar de utsätts för i brev, mail och på nätet. De hotas till livet på de mest bestialiska sätt för att de gör sitt jobb och tar plats i offentligheten i Sverige år 2013.
På unt.se har vi de senaste månaderna sett en allt mer hatisk ton i en del kommentarer och vi håller därför på att se över vårt sätt att moderera. Kränkningar, förtal och okvädningsord hör inte hemma i ett respektfullt samtal. Diskussionen på unt.se ska vara som ett riktigt intressant middagssamtal. Om någon sitter i ett hörn vid middagsbordet och kallar andra för ”svinpäls”, ”hora” eller ”slyna” kommer vi andra först att protestera. Om de kränkande orden fortsätter kommer vi så småningom att tystna. Till sist går vi därifrån.
På så sätt tystnar de spännande samtalen och vi alla – och demokratin - blir förlorare.
Som ett bidrag till diskussionen om näthatet bjuder UNT på den uppmärksammade boken Skrivbordskrigarna av Lisa Bjurwald. Den finns gratis nedladdningsbar på unt.se några dagar till med recensenten Ulrika Knutsons reflektioner i marginalen. I boken uppger 41 procent av de tillfrågade kvinnliga krönikörerna att de minst en gång i månaden får kommentarer som riktar sig mot deras kön. För manliga skribenter är siffran 5 procent.
Samtidigt har debatten om näthatet också väckt nätkärlek. På UNT har vi de senaste dagarna fått mejl till stöd för journalistiken:
”Har länge tänkt säga det men nu med extra fokus på alla näthatare känns det extra angeläget. Jag prenumererar på UNT och jag tycker att tidningen har blivit väldigt mycket bättre på senaste tiden. Tack för det! Kämpa på.”
”Vi har kunnat läsa om näthatet som sprider ut sig allt mer på internet. Det är förskräckligt. Därför vill jag sprida lite nätkärlek och säga: Keep up the good work! Kram!”