Nathalies förråd bröts upp tre gånger på en månad

Inbrott i förrådet, bajs i hissen och stök i de allmänna utrymmena. Nathalie är nyinflyttad i en nyproducerad hyreslägenhet i Industristaden, men ändå fungerar inget som det ska. Uppsalahem har satt in väktare för att få bukt med problemen.

Drönarbild över Uppsala. Industristaden.

Drönarbild över Uppsala. Industristaden.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2021-12-17 05:00

Nybyggda områden

För drygt en månad sedan flyttade Nathalie in i en av de nya hyreslägenheterna i Industristaden, Uppsala. Hon betalar en maffig hyra på 18 000 i månaden men ändå kan hon inte känna sig trygg i sitt eget hem. Under den korta tid som hon bott i lägenheten har hon utsatts för flera inbrott i sitt källarförråd. Hon har även sett grannars förråd vändas upp och ned.

– Någon har brutit upp mina lås, tagit sönder saker. Allt har legat huller om buller i förrådet. En tavla har blivit stulen, men även jackor och kläder och en tv-apparat. Jag är så less. Jag har fått mitt lås uppbrutet tre gånger på mindre än en månad, säger Nathalie.

Men eländet slutar inte där. När man kommer in genom dörren kan man se att låsknappen är trasig. Delar av knappen ligger på det skitiga golvet.

– Det är jättesmutsigt här. När man kommer in till trappuppgången så finns massa papper, skräp, burkar. Knapparna där nere är trasiga. De har aldrig funkat och nu har någon till och med plockat isär knappen. Det har också varit djuravföring i hissen, eller det kan ju till och med vara vuxna som gör det. Det har också varit klotter i hissarna, saneringen har varit här flera gånger.

Nathalie har vid flera tillfällen ringt Uppsalahem som hyr ut lägenheterna och de har kommit dit för att städa oftare. Dock finns det fortfarande folk som kommer till trapphuset och beter sig vårdslöst. Hon vet inte om det är grannarna själva eller om obehöriga lyckats ta sig in.

– Det har blivit bättre, men det är fortfarande dåligt. Det känns inte kul att komma hem och mina vänner säger att "fy vad äckligt, hit kan du inte ens bjuda hit någon", säger hon.

UNT har nyligen berättat att Uppsalahem ska införa inkomstkrav i nybyggda områden eftersom flera av dessa områden fått en stor andel hyresgäster som har försörjningsstöd. Genom inkomstkrav hoppas man motverka segregation och otrygghet.

Ansvariga på Uppsalahem uppger att man i höst vidtagit åtgärder i Industristaden.

– I perioder har det varit skitigt i trapphusen. Vi har haft personalbrist på grund av sjukdom, och vi har nu tagit in en extern städfirma för att hinna med, berättar Mahtab Yousefi, förvaltare på Uppsalahem.

Enligt fastighetschefen Therese Berg sticker Industristaden inte ut i antalet felanmälningar. Men det har förekommit stölder i förråd och att obehöriga har rört sig i byggnaden berättar hon. Huruvida det är obehöriga eller hyresgäster som klottrat och utfört skadegörelse kan hon inte svara på.

– Det är svårt att identifiera personerna som gör det, vi måste hitta dem på plats.

Uppsalahem har nu satt in fler väktare i området för att minska obehöriga i byggnaderna.

– Vi har mer rondering nu än tidigare. Bevakningsföretaget går igenom de utrymmen där obehöriga kan röra sig, som förråd och garage, säger Mahtab Yousefi.

Uppsalahem har även installerat brytskydd på dörrarna till förråden så att de inte ska kunna brytas upp. Och fler lösningar är på gång för att öka tryggheten i området.

– Jag vill inte gå in på detaljer så att folk ska veta vad det är för åtgärder. Men det är på gång att vi ska testa olika tekniska innovativa lösningar för att förebygga att obehöriga kommer in, säger Therese Berg.

 Nathalie heter egentligen något annat.

Segregation i nya kvarter

2018 slopade Uppsalahem inkomstkrav på sina lägenheter. Detta har enligt Uppsalahem medfört att flera nybyggda områden fått en stor majoritet av hyresgäster med försörjningsstöd. I en del av områdena ser man problem med otillåten andrahandsuthyrning, nedskräpning, trångboddhet och en känsla av otrygghet. 

Uppsalahem har därför nu beslutat att återinföra inkomstkrav i nybyggda områden i förhoppning att få en större blandning av låg- och höginkomsttagare i nya kvarter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!