Nathalie, 30, tog sprutan mot cancer: "Känns självklart"

Livmoderhalscancer kan snart vara utrotad i Sverige. Men då måste fler kvinnor vaccinera sig.
– Vi behöver vaccinera 70 procent av den åldersgrupp där smittan sprids mest för att utrota sjukdomen, säger Hanna Milerad, på enheten för cancerprevention.

Under pandemin var många tveksamma till nya vacciner, men när det gäller hpv-vaccin har Nathalie Ejenstam inte hört något sådant. "Nej, kanske för att vi tog hpv-vaccin tidigare, när vi gick i skolan. Därför känns vaccinet "familiar", säger hon.

Under pandemin var många tveksamma till nya vacciner, men när det gäller hpv-vaccin har Nathalie Ejenstam inte hört något sådant. "Nej, kanske för att vi tog hpv-vaccin tidigare, när vi gick i skolan. Därför känns vaccinet "familiar", säger hon.

Foto: Maria Lindblom

Uppsala2025-03-02 10:00

Hpv-virus är den vanligaste orsaken till livmoderhalscancer. Viruset orsakar även andra allvarliga sjukdomar som cancer i analkanalen och munnen.

Just nu pågår ett nationellt projekt med gratis vaccinering för att utrota spridningen av hpv. Målet är att 70 procent av alla kvinnor i åldrarna 26–31 år ska ta en ny spruta. Men i exempelvis Sigtuna kommun hade för ett par veckor sedan bara 27,9 procent i åldersgruppen vaccinerat sig.

Varför tvekar många?

– En del tänker att de fick sprutan i skolan och att de därför inte behöver ta den igen. Men det är en missuppfattning. Det vaccin som finns nu skyddar mot många fler hpv-typer än det gamla gjorde. Sedan är en del rädda för biverkningar, något man inte behöver vara, säger Hanna Milerad, medicinskt ansvarig på enheten för cancerprevention i Stockholm.

I Sverige är det cirka 550 kvinnor per år som insjuknar i livmoderhalscancer och 150 dör.

– Det hade inte behövt vara några alls om fler hade vaccinerat sig och deltagit i screeningen. I dag erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 70 år att delta i screeningen (cellprovtagning), säger Hanna Milerad.

Hennes bästa argument för att ta sprutan är att den ger ett bra skydd mot både livmoderhalscancer och andra hpv-relaterade sjukdomar.

– Det är också ett vaccin som är väl beprövat jämfört med andra vacciner och har väldigt lite biverkningar. De få biverkningar som finns är dessutom inte farliga.

undefined
Barnmorska Evy Andreasson vaccinerar Sigtunabon Nathalie Ejenstam, 30. "Det var mycket smidigt och enkelt", säger Nathalie som tog hon en ny spruta för att vara med och utrota livmoderhalscancer.

För att uppnå så kallad flockimmunitet i Sigtuna kommun behöver ytterligare 1 273 kvinnor i åldrarna 26–31 år vaccinera sig. För ett par veckor sedan hade bara 492 av de kallade kvinnorna tagit sprutan. Men i förra veckan lossnade det lite, enligt barnmorskor i Märsta som UNT har pratat med.

Vad betyder flockimmunitet?

– Det handlar om att få ner det så kallade R-talet, det vill säga hur många en smittad person kan smitta. Kommer vi över 70 procent vaccinerade kvinnor i den åldersgrupp där smittan sprids mest (26–31 år) så upphör smittan att spridas i samhället. Därför får den som tar sprutan både ett bra skydd själv, plus att man är med och hjälper andra genom att sjukdomen utrotas.

undefined
"Fler har vaccinerat sig den här veckan", säger barnmorska Evy Andreasson som skötte hpv-vaccineringen på Märsta barnmorskemottagning i torsdags.

I förra veckan var det ett 20-tal kvinnor som vaccinerade sig på Märsta barnmorskemottagning. En av dem som nappat på erbjudandet var Nathalie Ejenstam, 30.

– Det känns självklart bra att vara en del av att man faktiskt utrotar livmoderhalscancer. Alla sjukdomar vi kan utrota är bra, säger hon.

Hanna Söderqvist från Uppsala är däremot tveksam till vaccin och har valt att inte ta hpv-vaccinet.

– Spontant så känns det inte bra i magkänslan och sen så vet jag att många vacciner innehåller en del tveksamma ingredienser. Det finns även en del biverkningar som kan komma, säger Hanna Söderqvist.

Känns det rimligt att vara orolig för biverkningar av vaccin när det är så få som får dem?

– Inte det som rapporteras i alla fall, och jag tror det är jättebra att vara skeptisk och ifrågasätta. Rädsla är aldrig bra, men man vill också påtvinga vacciner enligt mig, det blir hårt mot hårt där, säger Hanna Söderqvist.

Gratis för alla skolbarn

• För boende i Uppsala län lockar nu regionen även med gratis biobiljetter. Alla kvinnor födda 1994–1999 som tar sprutan på Filmstaden på kvinnodagen 8 mars kommer att få en biobiljett. Läs mer här

• Livmoderhalscancer och flera andra cancerformer i könsorganen och munhålan orsakas av humant papillomvirus, hpv. 

• Hpv sprids oftast i unga åldrar, och cancern utvecklas i kroppen senare i livet under en längre tid. Både kvinnor och män kan smittas så vaccinet rekommenderas till alla under 27 år.

• I dag får alla barn vaccin mot hpv i skolan, både pojkar och flickor. Vaccinet är gratis upp till 18-årsåldern.

• Fram till 30 juni pågår projektet med gratis vaccinering för kvinnor födda 1994–1999.

• I framtiden vill Folkhälsomyndigheten att alla upp till 26 år ska få vaccinet gratis, men det beslutet väntar på finansiering. 

• Biverkningarna av vaccinet är få. Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har gått igenom och kollat biverkningar hos 40 miljoner kvinnor i Europa och inte kunnat hitta några allvarliga biverkningar.

• Kvinnor mellan 23 och 64 år kallas i Uppsala län regelbundet till gynekologisk cellprovtagning, så kallad screening. Då tas lite celler från livmoderhalsens slemhinna för att undersöka om det finns hpv-virus i cellerna. I Stockholms län sker det numera genom ett självtest som skickas hem. Även region Uppsala är på gång att gå över till självtester i framtiden

• Vaccination mot hpv ges på exempelvis vårdcentraler, vissa barnmorskemottagningar, vissa vaccinationskliniker och sjukhus.

Karta: Barnmorskemottagning Märsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!