Natalie, Fred och Anna får tidig julklapp

En Sigtunaveteran, en lojal ledare och en passionerad teatertalang, så kan årets mottagare av Sigtuna kommuns årliga utmärkelser kort beskrivas.

Uppsala2014-02-18 16:19
Natalie Svahn är 18 år och studerar till frisör på S:t Martins gymnasium i Sundbyberg. Hon blev nominerad av sina lärare på kulturskolan och kommer den 18 december att tilldelades Sigtuna kommuns kulturstipendium på 10 000 kronor. Motiveringen lyder "För att främja hennes fortsatta utbildning inom dans och teater samt för att premiera hennes brinnande engagemang".
- Jag hade berättat att jag inte skulle kunna fortsätta med teatern för att jag inte har tillräckligt med pengar, det kom som en perfekt julklapp, säger hon.
Dans har Natalie sysslat med sedan barnsben, teatern började hon med för ett och ett halvt år sedan. Hon var fast sedan första dagen.
- Jag älskar att få spela och uttrycka mig. Kanske är det uppmärksamheten som lockar, säger hon.

Sigtunabo sedan födseln
Fred Blomberg är några äldre, han är närmare bestämt 62 år. Han är inte ute efter uppmärksamhet men ändå välkänd av många i trakten. Han är född och uppvuxen i Sigtuna, arbetar just nu med att samla in information till en bok om husen i Sigtuna. Sigtunaborna kanske har sett honom traska omkring med gruppvis av människor, han är nämligen guide. Fred Blomberg får Sigtuna kommuns kulturpris på 10 000 kronor. Hans intresse för staden tog fart redan i skolåldern.
- I den gamla folkskolan på 50-talet fanns ett ämne som hette hembygdskunskap. Då fick man bland annat titta på runstenar. Där någonstans föddes mitt intresse, berättar han.
Det var dock först 1994 som Fred Blomberg på riktigt tog tag i intresset och började läsa allt han kunde komma över som handlade om Sigtuna.
- Ett tag klippte vi ut händelser som skett i Sigtuna ur Sigtunabygden, vi kallade det "saxat ur Sigtunabygden", berättar han.

"Jag är så överväldigad"
Anna Strömberg arbetar som lärare på Ekillaskolan och valdes till årets ungdomsledare.
I 27 år har hon varit engagerad i scoutkåren Skeppet och sedan ett par år tillbaka i kanotklubben Mälarpiraterna.
- Jag är så överväldigad. Jag visste ingenting. Min man visste om att jag var nominerad men har lyckats hålla det hemligt, berättar hon.
I motiveringen skriver kultur- och fritidsnämnden att Anna bland annat får priset för sitt självuppoffrande arbete och hon håller med om att engagemanget tar mycket tid.
- Men jag får så otroligt mycket tillbaka. Jag flyttade till Sigtuna 1980 och nästa år började jag som ledare. Det dröjde inte länge innan folk hälsade på mig på stan. Det är en ingång till samhället, säger hon.

Ledarskapet en väg in
Anna Strömberg ägnar sig också åt "idrottslyftet". Det innebär att hennes elever i samundervisningsklassen på Ekillaskolan får ägna sig åt paddling med Mälarpiranterna på lektionstid.
- Det är ett sätt att locka elever att idrotta, säger hon.
Inom både scoutverksamheten och paddlingen finns elever med funktionshinder.
- De drar nytta av varandra. Det märks när vi är ute och tävlar mot andra scoutgrupper. Vi får alltid bra placeringar. De här barnen blir otroligt duktiga på att samarbeta, säger hon.
Prisutdelningen sker före kommunfullmäktiges sista möte den 18 december klockan 18 i Kulturum. Prispengen ligger på mellan 5 000 och 10 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om